Hallands Nyheter

Stefan fick en andra chans efter ett längre fängelsest­raff

Falkenberg: Stefan har passerat 60 år och har precis avtjänat ett längre fängelsest­raff. Han går med fotboja fram till våren. Nu har han fått en andra chans i Falkenberg. Genom Krami har Stefan hittat både jobb och tillfällig­t boende.

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39 Fotnot: Stefan vill vara anonym och heter egentligen något annat.

Stefan är tydlig när vi träffas på Argus i Falkenberg. Han vill inte prata om sitt fängelsest­raff.

– Jag har suttit ett par år, det räcker, säger han.

Han har bott i Malmö i många år och bland annat arbetat som vårdbiträd­e, på parkförval­tningen och inom industrin. Fram till att han dömdes till ett längre fängelsest­raff.

Stefan ger ändå en viss inblick i tiden på fängelset.

– Jag sysselsatt­e mig med olika arbetsuppg­ifter. Det var mycket att packa saker till företag. Sedan tränade jag mycket, spelade kort och schack för att få tiden att gå, säger han.

När han hade ett halvår kvar fick han möjlighete­n att via Krami i Falkenberg

hitta ett arbete och samtidigt bo på ett familjehem. Stefan tackade ja och berättar om hjälpen han fått att komma ut i samhället igen.

– Det var några som själva suttit i fängelse och de började informera oss vad det finns för möjlighete­r och vad man kan göra. Vi fick gå på olika studiebesö­k. Vi lagade mat tillsamman­s en gång i veckan, det kändes riktigt bra, säger han.

– De vet vad de ska göra, de här mötena var bra. Man kommer från fängelsemi­ljön, som är en tuff miljö, till folk som vill hjälpa till.

Krami är ett samarbete mellan Kriminalvå­rden, Arbetsförm­edlingen och kommunen. Tanken är att hjälpa till att slussa tidigare kriminella ut i till studier eller i arbetslive­t. I Falkenberg har Krami funnits i tio år. Magnus Dahlhed på Arbetsförm­edlingen berättar att samhällsko­stnaden för en gängkrimin­ell uppskattas till cirka tre miljoner kronor. Ungefär lika mycket som det kostar att driva Krami per år.

På tio år har Krami slussat ut runt 140 personer i jobb eller studier. En av dem är Stefan. Han är framför allt tacksam för hjälpen han fått med kontakten med myndighete­r som Arbetsförm­edlingen, Försäkring­skassan och Skatteverk­et.

– Jag hoppas att de kan fortsätta sin verksamhet. Det är viktigt. I alla fall för de som är unga, de behöver vägledning, säger han.

Stefan fick inlednings­vis praktik på Resurscent­er i Falkenberg.

– Det var trevliga arbetsleda­re och vanliga människor som var där. Vi kunde umgås med varandra och prata, säger Stefan.

Därefter erbjöds han praktik på en större arbetsplat­s i Falkenberg med möjlighet till fast anställnin­g. Det är ett så kallat nystartsjo­bb där företaget betalar hälften av lönen och Arbetsförm­edlingen resterande. Stefan berättar att pensionen närmar sig men han vill gärna fortsätta att arbeta.

– Att sitta hemma med fotboja är inte roligt. Man har bara vissa tider som man får vara utanför bostaden. På helger hinner jag ta en kopp kaffe, sedan måste jag vara hemma, säger han.

Vad har du för framtidsta­nkar?

– Jag får bara bo kvar på familjehem­met till april, när jag blir av med fotbojan. Jag behöver ordna en lägenhet, jag har ställt mig i kö. Sedan vet jag inte. Jag är van att bo i en större stad. Har man familj och barn är Falkenberg bra, men inte för en ensamståen­de.

– Jag har kollat på Halmstad. Men först ska jag försöka arbeta här så mycket det går och sedan hitta jobb i Halmstad, säger han.

 ?? BILD: PÄR LINDQVIST ?? Stefan har avtjänat ett längre fängelsest­raff och går nu med fotboja. Han har via Krami hittat ut i arbetslive­t och blir i april av med bojan.
BILD: PÄR LINDQVIST Stefan har avtjänat ett längre fängelsest­raff och går nu med fotboja. Han har via Krami hittat ut i arbetslive­t och blir i april av med bojan.
 ?? ?? Pierre Nilsson Björklöw lyfter fram hur mycket samhället tjänar på att hjälpa personer med kriminell bakgrund. Förutom att personen själv bryter den kriminella livsstilen påverkas även barn, anhöriga och brottsoffe­r positivt. ”Vi vill fortsätta skapa möjlighete­r för vår målgrupp”, säger han.
Pierre Nilsson Björklöw lyfter fram hur mycket samhället tjänar på att hjälpa personer med kriminell bakgrund. Förutom att personen själv bryter den kriminella livsstilen påverkas även barn, anhöriga och brottsoffe­r positivt. ”Vi vill fortsätta skapa möjlighete­r för vår målgrupp”, säger han.
 ?? ?? Pierre Nilsson Björklöw är arbetsmark­nadscoach på Krami och Magnus Dahlhed represente­rar Arbetsförm­edlingen.
Pierre Nilsson Björklöw är arbetsmark­nadscoach på Krami och Magnus Dahlhed represente­rar Arbetsförm­edlingen.
 ?? ?? Krami i Falkenberg har funnits i tio år. Verksamhet­en hjälper människor med kriminell bakgrund ut i arbetslive­t eller att börja studera.
Krami i Falkenberg har funnits i tio år. Verksamhet­en hjälper människor med kriminell bakgrund ut i arbetslive­t eller att börja studera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden