Hallands Nyheter

Drömmen över för Frillesås – föll på sent bortamål

Ett lag som aldrig tidigare har varit i slutspel avgjorde sent på Sjöaremoss­en och säkrade avancemang­et till kvartsfina­len. Tyvärr för Frillesås del var det gästande Gripen som satte 2–1-målet i matchminut 86 och tog hem åttondelsf­inalserien med 2–0 i mat

- Karl Andersson karl.andersson@hn.se

Likaläge i matchminut 83 av en åttondelsf­inal i slutspelet. Det finns nog ingen Frillesås-anhängarna hellre hade sett få ett friläge från halva planen i det läget än Linus Jönsson. Forwarden åkte fram mot Isak Skog med självsäkra skär, men lyckades inte överlista bortakeepe­rn.

– Jag lägger den i axeln på honom. Jag hade tänkt runda honom, men de stängde till den. Det är för dåligt av mig. Den kommer ligga i ett tag, suckar Jönsson.

Tre minuter senare föll bollen perfekt framför gästernas Ilja Grachev, som slog in bollen i mål. Sju minuter senare var Frillesås första Sm-slutspel någonsin över.

Om någon behövde påminnas om att onsdagskvä­llens batalj var den första någonsin på Sjöaremoss­en med slutspelss­tämpel på sig kom den påminnelse­n några minuter före avslag. ”Tror ni jag är exalterad, eller?” utbrast speakern, en fras som inte direkt uttalas under serielunke­n.

Strax dessförinn­an dånade Supergrass 90-talshit ”Alright” ur högtalarsy­stemet. Det skulle krävas mer än en ”alright” insats från hemmalaget för att publiken skulle få höra den Janne Lukas-komponerad­e mållåten fler gånger än antalet bortamål.

Frillesås inledning av matchen var också mer än okej. Efter fem minuters spel friställde Tero Liimataine­n landsmanne­n Niklas Valtanen, som avslutade över när han borde gjort mål. Tio minuter senare var Nico Nevalainen en hårsmån från att dunka in ledningsmå­let från distans.

Han och hemmapubli­ken fick i stället jubla en minut senare, då Nevalainen på hockeymané­r styrde in Linus Jönssons inspel framför mål. Där och då var det utan tvekan rättvist, det var Frillesås för ungefär tre fjärdedela­r av slanten i matchinled­ningen.

Tyvärr var den resterande halvtimmen av Frillesås första halvlek på sin höjd ”alright”. Gripen vaknade till liv, visade tyngd och skapade hörnor på löpande band mot ett alltmer passivt hemmalag. Johannes Gustafsson räddade sitt lag både en och två gånger, och räddade även första skottet i sekvensen innan förre Frillesås-spelaren Adam Rudell tryckte in kvittering­en i den 37:e minuten.

– Vi var mycket hetare fram tills det gått 25 minuter. Då får vi några utvisninga­r och tappar spelet, säger Tero Liimataine­n.

Efter paus syntes det att båda lagen befann sig i sitt första slutspel någonsin. Det var två lag som inte riktigt vågade gå för vinsten och blotta sig bakåt, utan båda lite gick och hoppades på att en slumpboll skulle studsa deras väg.

Om det ändå var något lag som var närmast ett 2–1-mål under större delen av den andra halvleken var det Frillesås. Linus Jönsson dribblade sig fram till fint läge, men fick se sin kommande baneman Isak Skog rädda även det läget. Därtill hade Nico Nevalainen en hörnskott som var oerhört nära att resultera.

I slutändan var det dock en slumpartad situation som skulle fälla avgörandet. Ett chansinspe­l från vänster studsade på is, klubba och kropp innan den hamnade hos en klinisk Ilja Grachev.

På de sex minuter som återstod visade Frillesås desperatio­n, men närmare än Tero Liimataine­ns stolpträff i den första övertidsmi­nuten kom man aldrig.

– Jag får till mitt livs hårdaste skott och tror för en sekund att den går in...det är jättesurt, det är fan. Hur ofta går bollen i innerstolp­en och ut? Får jag samma läge hundra gånger igen och får den träffen så går den in.

I stället tog klubbens bästa säsong någonsin slut på det mest abrupta av sätt.

– Nu är det tungt, men får man lite perspektiv på det här tror jag ändå att man kommer känna stolthet, säger Linus Jönsson.

?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Bragdsäson­gen är över för Frillesås.
BILD: KRISTER ANDERSSON Bragdsäson­gen är över för Frillesås.