Hallands Nyheter

Svenskarna sköt bort sig – suveränen Bø tog guld

- Ingela Ahlberg Henrik Skiöld

De svenska skidskytta­rna tog elva medaljer i Oberhof förra året. Årets VM är så här långt mest en enda stor blågul besvikelse.

Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma och Jesper Nelin sköt tidigt bort sig i distanslop­pet.

– Vi gör det inte tillräckli­gt bra, säger tränaren Johannes Lukas.

Samuelsson inledde med en bom i liggande och en i stående, men sköt fullt vid tredje besöket på vallen. En ny bom på sista skyttet och han var borta från en medaljchan­s.

Någon bom färre och han hade möjligen kunnat vara med i jakten om bronset.

Samuelsson åkte starkt – fjärde bästa åktiden – och slutade sjua.

– Det är okej, men inte tillräckli­gt bra för att ta medalj. Jag är här för att vinna medaljer och det är klart att jag är besviken. Det är inte ett dåligt resultat men för att ta medalj måste man skjuta bättre, säger Samuelsson. Skytteträn­aren Johan Hagström: – Det är inte ett topplopp, men det är okej. De andra gör det alldeles för dåligt.

Ponsiluoma hade det riktigt jobbigt. Med tre missade skott drog han på sig tre minuter i tidstilläg­g efter de två första skyttena. Efter två nya bommar i andra liggande var dagen förstörd.

Totalt sex missade skott innebar att Ponsiluoma rasade i resultatli­stan och landade på plats 39.

– Det är tråkigt att se, med tanke på all tid de lägger ned, säger Hagström om skyttet.

– Att det blev just sex bom spelar inte så stor roll. Det måste vara perfekt för att man ska vara med där uppe. Jag vet inte varför det ska gå så dåligt, säger Ponsiluoma.

– Det är bara att glömma det här och gå vidare.

Jesper Nelin brände fem skott och kom 33:a.

– Det är svårt att förklara, men tråkigt att det händer, säger han till SVT.

Peppe Femling var sist ut av svenskarna i distanslop­pet över två mil i Nove Mesto ute på den tjeckiska landsbygde­n. Inte heller han höll tillräckli­gt hög nivå i skyttet och kom i mål som 64:a med fyra bommade skott.

Johannes Tingnes Bø firade sitt 19:e Vm-guld och sin 35:e Vm-medalj. Den norske suveränen var knappa minuten snabbare än brorsan Tarjei Bø i mål. Tysken Benedikt Doll tog bronset.

Sverige har hittills bara lyckats ta en medalj i VM, bronset i mixedstafe­tten. På torsdagen är det dags för singelmixe­dstafett. Där ställer Sverige upp med Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson.

– De har mycket erfarenhet, vi tycker att de två är redo för i morgon. Det kommer att svänga fram och tillbaka och det gäller att vara med till sista skottet, säger Johannes Lukas till SVT.

"Det är okej, men inte tillräckli­gt bra för att ta medalj. Jag är här för att vinna medaljer och det är klart att jag är besviken

Sebastian Samuelsson

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG ?? Sebastian Samuelsson blev bäste svenske åkare i distanslop­pet. Han slutade som en besviken sjua.
BILD: FREDRIK SANDBERG Sebastian Samuelsson blev bäste svenske åkare i distanslop­pet. Han slutade som en besviken sjua.
 ?? ?? Världsmäst­are igen, norrmannen Johannes Thingnes Bø.
Världsmäst­are igen, norrmannen Johannes Thingnes Bø.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden