Hallands Nyheter

Finalisten Alex återvänder till årets ”Robinson”-tävling

- Johan Hammerby johan.hammerby@hn.se

Efter bara 1,5 år är Alexander Strandberg från Halmstad tillbaka i ”Robinson”. Som veteran tänker han använda sina tidigare erfarenhet­er till sin fördel. – Det blir mycket konflikter.

Under hösten 2022 blev Halmstadbo­n Alexander Strandberg en stor profil i ”Robinson” när han gick hela vägen till finalprogr­ammet, men fick se sig slagen i sista örådet. Men det var inte över, visade det sig. En dag ringde det, när han satt med sin fru i ett väntrum.

– Jag brukar alltid svara på högtalaren – även om jag vet att en del tycker att det är drygt. Produktion­sbolaget frågade om jag ville vara med. Både Karin och en annan kvinna i väntrummet hörde det och jublade tyst. Så jag svarade ja direkt, utan att tänka efter.

Just att hustrun stöttade beslutet var helt avgörande för att Alex skulle tacka ja ännu en gång.

– Jag tänkte att om jag får möjlighet att åka en gång till så gör jag det, men det viktigaste är att frugan är med på båten. Det har legat mycket på henne med barn, jobb och företag. Hade inte hon backat mig så hade jag inte kunnat åka.

Eftersom han visste lite mer vad som väntade kunde han nu förbereda sig på lite annat sätt än sist.

– Den här gången var det mer fokus på kosten, att köra periodvis fasta. Jag visste hur lite mat det är där borta. Sedan tränade jag mycket på balans och gjorde uthållighe­tsövningar på gymmet.

– Och jag såg till att ha mycket tid med familjen och få allt i någorlunda fas. Jag fick en gedigen lista av min fru: De här grejerna ska vara klara innan jag drar. Och jag betade av allt på listan.

Även efter programmet har det varit annorlunda.

– Förra gången blev jag sjuk där borta och hade problem med magen i säkert ett halvår efter att jag kom hem. Den här gången har jag hållit mig borta från att äta kokos och slippa alla bakterier där som trasade sönder min mage.

Den här gången blev Alexanders roll i programmet annorlunda än senast. Han fick nämligen börja direkt i Gränslande­t, en station mellan den stora tävlingen och risken att åka hem.

– Under min förra säsong var jag en av få som aldrig behövde åka till Gränslande­t. Då pratade många om det som ”Dödslandet” – och att där inte händer så mycket. På ”Robinson”-ön är det mycket tävlingar och det händer något nästan varje dag. I Gränslande­t hände det inte så mycket – man har mycket ensamtid med sig själv. Det var en spännande grej att testa på – att vara på stället som alla tyckte var så hemskt.

För att råda bot på stiltjen tog Alex en kortlek som personlig sak.

– På Gränslande­t är produktion­en i snitt fyra timmar om dagen. Så i 20 timmar är man ensam med de andra deltagarna. Då gäller det att fylla den tiden. Jag har inga problem med det och trivs rätt så bra i mitt eget sällskap. Men jag upplevde att för andra blev det deras största utmaning. Vad gör man när man är själv med sina egna tankar och inte har några medel att fly? Här, där vi lever i dag, om man inte väljer att fly med substanser så kan du fly till telefonen, serier eller göra saker. Där är du i din egen bubbla och det blir en utmaning. Men jag kunde varva ner och stundtals se det som en semester och ligga där och njuta och bearbeta saker.

”Robinson” börjar sändas den 17 mars i TV 4. En nyhet är att lagen är uppdelade mellan män och kvinnor.

– Jag tycker att det är ganska tråkigt upplägg. När man ska leva i grupp är det bra att blanda upp. Det blir en härligare gruppdynam­ik då. Dels blir det inte de här ”grabbiga grabbarna” lika grabbiga om det finns kvinnor med. Dels tror jag att för kvinnorna blir det också bättre dynamik om man blandar upp. Men som sagt, jag börjar på Gränslande­t och där var vi uppblandad­e.

I Gränslande­t har han sällskap av sin nemesis Helen Lindborg.

– Vi hade våra meningsski­ljaktighet­er redan från början, så det tror jag blir spännande att följa. Det var så de tänkte när de satte oss tillsamman­s. Vad händer med Alex och Helen, fortsätter vi våra konflikter? Det kommer att vara en jäkligt spännande säsong.

 ?? PRESSBILD: TV 4 ?? Alexander Strandberg från Halmstad gör comeback i ”Robinson” i TV4, som börjar sändas söndagen den 17 mars.
PRESSBILD: TV 4 Alexander Strandberg från Halmstad gör comeback i ”Robinson” i TV4, som börjar sändas söndagen den 17 mars.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden