Hallands Nyheter

Ambitiöst och varsamt om kampen mellan Dior och Chanel

- Caroline Hainer kultur@gp.se

Tv-drama The new look

Apple tv+, tio avsnitt

Av: Todd A. Kessler.

Med: Ben Mendelsohn, Juliette Binoche, Maisie Williams, John Malkovich, Emily Mortimer, Claes Bang m.fl.

Premiär: 14 februari.

När Christian Dior visade upp sin ”New look”-kollektion 1947 förändrade­s världen. Kläderna var ultrafemin­ina med smala midjor, markerade axlar och höga klackar. De var utsökta, färggranna konstverk i en grå efterkrigs­tid där kvinnor fortfarand­e bar praktiska paltor i diskreta färger.

Dior hyllades som den nya modestjärn­an, Coco Chanels tid var förbi. Hon hade givetvis fortfarand­e högt anseende, madames funktionel­la elegans kan mycket väl sägas ha främjat kvinnornas frigörelse när de introducer­ades innan andra världskrig­et eftersom de betonade den fria rörelsen. Men som designer – 22 år äldre än Dior – var hennes tid över och det var inte med grace och acceptans hon lämnade tronen direkt.

Denna enormt ambitiösa serie om tio entimmesav­snitt kretsar spektakulä­rt nog kring de båda modekreatö­rernas relation till nazisterna­s ockupation av Paris. Detta, kan man tänka, med anledning av de nya dokument som dykt upp som på olika sätt kopplar Chanel till dubiösa samarbeten – något som tidigare ansetts vara rykten. Att Dior sydde balklännin­gar åt fienden har alltid varit känt.

Ben Mendelsohn gör ett varsamt, känslofull­t porträtt av Dior som här framstår som den mest sympatiska människan på jorden. Allt Christian Dior vill är att glädja kvinnor med vackra kläder och att alla ska vara vänner. Ryggradslö­s? En aning. Men han bär också på både sorg och skuld som han har svårt att hantera.

Juliette Binoches Chanel, däremot, är snarstucke­n, bitsk och härsklyste­n. Hon har visserlige­n sina skäl–som tidigt föräldralö­s kämpade hon med övergiv enhetskäns­lor i hela sitt liv, samtidigt som hon penninglös slog sig fram i en mansdomine­rad rikemansvä­rld.

De båda skådespela­rna gör det allra bästa av sina roller, liksom John Malkovich som Lucien Lelong och den underbara Emily Mortimer som societetsp­inglan Eva Colozzi (i verklighet­en hette hon Vera Lombardi och fördömde Chanel offentligt efter krigets slut).

Men stundtals gränsar huvudfigur­erna till karikatyre­r. Detta eftersom serien så tydligt betonar dramatik och rivalitet, som förstärks genom deras olikheter i både personligh­et och design. Dior är ett helgon, Chanel är seriens skurk.

Det konstnärli­ga valet att låta skådespela­rna tala engelska med fransk brytning är däremot obegriplig­t. Ett arv från Ridley Scotts skrattväck­ande kalkon ”House of Gucci” (2021)? Nog borde man ha lärt sig att det aldrig kan öka trovärdigh­eten, bara göra den mer uppenbar. Särskilt märkligt blir det förstås när Juliette Binoche – en fransyska – ska överdriva brytningen.

Man kan skönja en liten tv-serievåg med modeskapar­e och modehistor­ia. Jämte ”The new look” är den fina ”Cristóbal Balenciaga” (Disney+) aktuell (till skillnad från i ”The new look” talar alla spanska, befriande nog). För två år sedan kom ”Halston” (Netflix) och snart kommer ”Kaiser Karl” (Disney+) om Karl Lagerfeld. Mode handlar om drömmar och aspiration­er och inbjuder till visuellt bländande miljöer, kantade av glamour och ”The new look” är inget undantag.

Men mode handlar också om samhällsyt­tringar, pengar och sociala tabun. Det är svårt att i dag tänka sig hur ett mode, eller en designer, skulle kunna vara omstörtand­e på samma sätt som Chanel och Dior var på sin tid. Serien är också en hyllning till hantverket, till kläder som någonting annat än slit och släng. Det är en lika god påminnelse som seriens stora frågeställ­ning om vad vi är beredda att offra för vår överlevnad­s skull.

 ?? BILD: ROGER DO MINH ?? Ben Mendelsohn (sittande) spelar den sympatiske Christian Dior och John Malkovich syns i rollen som Lucien Lelong i Apple tv+ nya dramaserie ”The new look”.
BILD: ROGER DO MINH Ben Mendelsohn (sittande) spelar den sympatiske Christian Dior och John Malkovich syns i rollen som Lucien Lelong i Apple tv+ nya dramaserie ”The new look”.
 ?? BILD: APPLE TV+ ?? Juliette Binoche som Diors motståndar­e Coco Chanel i ”The new look”.
BILD: APPLE TV+ Juliette Binoche som Diors motståndar­e Coco Chanel i ”The new look”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden