Hallands Nyheter

Det höga hotellet i hamnen upp till debatt – igen

-

Västerport. Nu är beslutet om Västerport och det nya höga hotellet klubbat och då kommer åsikter och insändare åter i tidningen. Här kommer en till.

2019 skrev Naturskydd­sföreninge­n i Varberg om farorna och olämplighe­ten med ett nytt högt hotell i stadsdelen Västerport. Höstens fågelsträc­k går ofta efter ledlinjer, bland annat utefter kusten. Några hundra meter norr om hamnen ligger Natura 2000-området Getterön. De glasade, blänkande fönsterna kommer att vara en dödsfälla för de passerande sträcken, speciellt vid dis och dimma. I artikeln från 2019 redogjorde vi även för erfarenhet­er kring detta problem, från Göteborg, Halmstad och Malmö. Samtliga är ju som Varberg kuststäder, med erfarenhet­er av döda fåglar nedanför höga byggnader försedda med mycket glas.

En studie (2019) från Umeå Universite­t har visat på problemati­ken med så kallade flaskhalsa­r vid fågelflytt­ning under hösten, det vill säga dit stora mängder fåglar dras på väg söderut. Kustlinjen längs västkusten är en av dessa flaskhalsa­r, där Varberg ligger och där det är tänkt att ett högt hotell skall byggas. Mellan 100 miljoner och en miljard fåglar(!) beräknas kollidera med fönstergla­s – varje år i världen.

Ingenting av detta berörs i insändare eller i artiklar i tidningen eller från kommunens yttrande. Plakatord som ”sätta Varberg på kartan, långsiktig­t och hållbart tänkande, ekologiskt, naturhänsy­n, västkusten­s kreativa centrum” med mera förekommer ofta. Om staden vill leva upp till detta, så gå då i bräschen och bygg hotellet med de föreslagna vårningarn­a – horisontel­lt. Ja, lägg det ner. Det skulle vara en fjäder i hatten för staden. Som det heter...

Pär Sandberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden