Hallands Nyheter

Anfallaren Marcly Tshikupe lämnar Varbergs Bois

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

När Varbergs Bois bygger sitt lag inför säsongen 2024 så finns den unge anfallaren Marcly Tshikupe inte med i planerna. 17-åringen återvänder till Västerås SK.

– Vi har kommit överens om att bryta avtalet. Han lämnar för att åka hem, säger sportchefe­n Thomas Askebrand.

Den första värvningen som Varbergs Bois gjorde inför förra säsongen var att skriva kontrakt, på tre år, med den då 16-årige Marcly Tshikupe. Den 190 centimeter långa anfallaren plockades av Joakim Persson från Västerås SK, vilket är klubben han annars spelat i under hela sin karriär, förutom att han också varit utlånad till Oskarshamn­s AIK där det blev fyra matcher i Ettan södra.

Nu blir lösningen alltså att han lämnar och Varbergs Bois släpper honom gratis till VSK.

– Vi försöker rätta kostymen efter superettan och bygga nytt. Eftersom vi ska ha en mindre trupp kom Marcly på tapeten. Han kände att han vill hem till Västerås. Så det är bra för båda parter, säger Askebrand.

Marcly Tshikupe fick ingen vidare bra start i Bois utan åkte nästan direkt på en fotskada.

Under säsongen 2023 blev det mestadels spel och träningar med P19-laget, men han har även fått speltid i U21 Allsvenska­n och i Svenska cupen mot just Västerås SK.

– Han var med i början med a-laget sen blev det U19 ett tag och sen fick han skadan i foten och var borta ett par månader fram till sommaren. Sen ville han testa på a-lagsfotbol­l och då tyckte han att det var bättre med Oskarshamn för hans utveckling, säger Thomas Askebrand.

Bois ska ha en a-trupp bestående av arton utespelare och tre målvakter.

– Då var han en av dem som skulle få initialt tillhöra U19. Det är en ung, lovande kille som har tiden framför sig. Vi önskar honom lycka till, säger Askebrand och tillägger:

– Jag kanske är gammaldags, men jag tycker inte man ska plocka så unga killar från sin hemmiljö med vänner, skola och familj. Det är en trygghet man behöver ha.

När HN får tag i Marcly Tshikupe befinner han sig i skolan - i Västerås.

Uppbrottet från Varberg kommentera­r han så här:

– Det känns ju tråkigt att lämna Varberg men ändå skönt att komma hem, vara med familjen och spela med VSK igen. Jag tackade nej till VSK två gånger, sen hörde de av sig en tredje gång och väckte mitt intresse, så det här har hållit på länge. Vad säger du om din tid i Bois?

– Det har varit lärorikt att känna nya personer, träna med a-laget, det har varit en bra utveckling för min fotboll tycker jag.

"

Det är en ung, lovande kille som har tiden framför sig. Thomas Askebrand sportchef för Varberg

Tshikupe tycker att våren blev tuff i och med skadan.

– Jag hade precis börjat komma igång, var i form och började göra bra i från mig på träningar och matcher. När alla andra utvecklade­s var det tråkigt att bara stå vid sidan om och kolla på.

Hade du andra anbud?

– VSK är klubben som varit på mig mest, säger Tshikupe som fyller arton år i maj.

 ?? ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON ?? Marcly Tshikupe under träningsma­tchen i fotboll mellan Varbergs Bois och Varbergs Gif den 11 februari 2023. Nu är talangen klar för Västerås SK.
ARKIVBILD: KRISTER ANDERSSON Marcly Tshikupe under träningsma­tchen i fotboll mellan Varbergs Bois och Varbergs Gif den 11 februari 2023. Nu är talangen klar för Västerås SK.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden