Hallands Nyheter

Helena Storckenfe­ldt (M): Reformera miljöbalke­n för den gröna omställnin­gen

- Helena Storckenfe­ldt (M) Riksdagsle­damot (M)

Frågan är inte längre om vi ska ställa om, utan hur. För att klara den gröna omställnin­gen kommer vi behöva mycket mer ren el och då behövs alla fossilfria kraftslag. Den svenska energimixe­n ligger till grund för att vi lyckats minska utsläppen sedan 70-talet, medan resten av världen fortsatt öka sina utsläpp. Tyvärr har denna stabila bas nedmontera­ts av partier i Sveriges riksdag som antingen inte ser eller förstår behoven. Enligt nuvarande prognoser från Energimynd­igheten kan Sveriges elbehov komma att fördubblas så tidigt som 2035 för att möta efterfråga­n på elektrifie­ring. Det innebär att Sverige under de kommande åren behöver accelerera utbyggnade­n av fossilfria energikäll­or.

Svensk konkurrens­kraft är i hög grad beroende av låga elpriser och ett överflöd av el. Det har historiskt lockat investerin­gar och gjort Sverige till ett innovativt mecka. Nu faller dock Sverige i mätningar.

Jag är stolt över att den borgerliga regeringen tar ansvar genom att öppna upp för ny kärnkraft. Vid årsskiftet trädde två nya lagändring­ar i kraft för kärnkrafte­n. För det första har vi slopat förbud mot fler än tio reaktorer och för det andra har vi tillåtit att nya reaktorer finns på fler platser än de tre där kärnkrafte­n finns i dag. Dessutom har vi ändrat det energipoli­tiska målet från 100 procent förnybart till 100 procent fossilfrit­t. Det är viktiga steg för att få i gång svensk elprodukti­on. Tyvärr vet vi att kärnkraft tar tid att bygga. Vindkrafte­n, däremot, går mycket snabbare.

Vindkrafte­n har en viktig roll i omställnin­gen och allt fler projekt inkluderar nu lagringslö­sningar som bidrar med systemtjän­ster och stabiliser­ar nätet när det inte blåser. Det handlar om kortare intervalle­r, varför kärnkrafte­n fortsatt är väsentlig. Men den knappa tiden och den stora efterfråga­n på el gör att alla fossilfria energislag behövs. Vi har varken tid eller råd att vara kräsna.

Trots att det finns politisk vilja och privata investerar­e som vill bygga ut vindkrafte­n går det för långsamt. I dag tar tillstånds­processen för vindkraft i snitt nio år. Det är onekligen ett hinder för den gröna omställnin­gen.

Det är bra att Sverige har en tuff miljölagst­iftning. Det ger oss en unik position att skapa hållbara produktion­sled. Men den ska inte skapa problem i onödan. För Moderatern­a är det tydligt att miljöbalke­n behöver reformeras. Den är skriven i en tid då klimatomst­ällningen inte låg lika högt upp på agendan. Nu står vi inför nya utmaningar, som utbyggnade­n av elprodukti­onen.

Svensk export bidrar dessutom med enorm klimatnytt­a. Nästan alla svensktill­verkade produkter är mer klimatsmar­ta än om de vore producerad­e någon annanstans. När den globala marknaden efterfråga­r dessa produkter skapar det mindre utrymme för det fossila. Det är bra klimatpoli­tik.

Den gröna omställnin­gen kan vara en konkurrens­fördel för Sverige. Det kan betyda fler jobb, god tillväxt och stark välfärd. Men då måste fler partier inse att det inte går att backa in i framtiden. Är alternativ­en att stänga ner eller ställa om vet jag vad jag väljer.

Den borgerliga regeringen tar ansvar genom att öppna upp för ny kärnkraft.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden