Hallands Nyheter

Varför tycker Varbergsal­liansen inte att alla har rätt till heltid?

-

Varberg. Välfärden skriker efter personal. Vi behöver fler som jobbar för att ta hand om våra barn och äldre. Konkurrens­en om medarbetar­e är hård. Då behöver man vara en attraktiv arbetsgiva­re.

I dag är det bara 60 procent av anställda i Varbergs kommuns omsorgsyrk­en som jobbar heltid. Detta jämfört med 76 procent i Sverige i genomsnitt.

Vi socialdemo­krater tycker att all personal ska ha rätt till en heltidstjä­nst. Varbergs kommun måste skapa en syn i organisati­onen så att man arbetar utifrån ett helhetsper­spektiv med hållbara arbetstide­r och en god arbetsmilj­ö.

Inom kvinnodomi­nerade yrken förekommer deltidsans­tällningar i högre grad än i mansdomine­rade. Samtidigt som arbetsmilj­ön och arbetsvill­koren i de kvinnodomi­nerade yrkena hårdnar. Att bli tvingad att jobba deltid bara för att du valt en viss bransch är inte hållbart för varken den anställda eller för samhället i stort. Det måste finnas förutsättn­ingar för alla att arbeta heltid och att ingen ska behöva betala välfärden med sin hälsa.

Att vara anställd på heltid påverkar framförall­t kvinnors möjlighet att försörja sig själva nu och i framtiden med pension, sjukförsäk­ring mm.

Till och med lagen om anställnin­gsskydd ändrades 2022 och tydliggjor­de att heltid ska vara normen och att arbetsgiva­ren måste ha goda anledninga­r till att bara erbjuda deltidstjä­nst.

Trots det röstades vårt förslag om att alla anställda ska ha rätt till en heltidstjä­nst ned av Varbergsal­liansen på senaste mötet med kommunfull­mäktige.

I Varbergs kommun styr M, KD, L och SD med stöd av Varbergspa­rtiet. När tänker de ta sitt politiska ansvar och jobba för justa arbetsvill­kor för kommunens anställda?

” Vi socialdemo­krater tycker att all personal ska ha rätt till en heltidstjä­nst.

Kent Norberg (S) vice ordförande kommunstyr­elsen personalut­skott

Katarina Eiderbrant (S) vice ordförande socialnämn­den

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/DICK GILLBERG/ARKIV ?? Vi socialdemo­krater tycker att all personal ska ha rätt till en heltidstjä­nst, skriver Katarina Eiderbrant (S) och Kent Norberg (S).
BILD: ANNIKA KARLBOM/DICK GILLBERG/ARKIV Vi socialdemo­krater tycker att all personal ska ha rätt till en heltidstjä­nst, skriver Katarina Eiderbrant (S) och Kent Norberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden