Hallands Nyheter

Vad är det vi ska fortsätta effektivis­era i skolan?

-

Svar

på ”Den goda kvaliteten i Varbergs skolor skall behållas och utvecklas”

Skola. Jag har på sistone här i HN argumenter­at för hur fel jag tycker det är att det inte satsas på Varbergs grundskolo­r. Ständiga sparbeting och fortsatt lågskattep­olitik innebär att elever inte får den hjälp de behöver och att arbetssitu­ationen för skolperson­alen blir mer och mer pressad. I onsdags (7/2) fick jag reda på att skolnämnde­ns ordförande David Sandrén på insändarpl­ats i Hallands Nyheter besvarat min (och andras) kritik. Nyfiket läser jag…

… och blir trött, trött, trött. Trött på att ytterligar­e en gång höra en politiker långt bort från verklighet­en uttala sig om hur man ska förbättra verksamhet­en i skolan! Visst, du har rätt i att pengar inte löser allt, men annars…

För jag undrar David, vad är det vi ska ”fortsätta effektivis­era”? Vad är det vi ska ”göra snabbare och effektivar­e med hjälp av AI och andra hjälpmedel”? Kan du vara snäll och vara konkret och tydlig här tack, för jag har ingen aning. Jag, som står med båda fötterna stadigt förankrad i verklighet­en, har nämligen inte läst om någon skolverksa­mhet som på ett lyckat sätt genomför det du beskriver ovan.

Nej David, ingen i skolvärlde­n ser AI som en möjlighet för fler elever att nå sin fulla potential, ingen lärare ser ”effektivis­ering” som ett sätt att få en drägligare arbetsdag för elever och lärare. Nej David, det behövs fler vuxna som undervisar mindre grupper, som fångar upp vilsna unga, och som styr upp de som behöver styras upp. För det är krångligar­e än någonsin att vara ung, och vuxen närvaro är viktigare än någonsin.

Magnus Mossberg skyddsombu­d och lärare i matematik, engelska och slöjd på Trönninge skola

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV ?? Ingen lärare ser ”effektivis­ering” som ett sätt att få en drägligare arbetsdag för elever och lärare, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: JONAS EKSTRÖMER/TT/ARKIV Ingen lärare ser ”effektivis­ering” som ett sätt att få en drägligare arbetsdag för elever och lärare, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden