Hallands Nyheter

Fördröj inte renovering­en av kvarteret Måsen ytterligar­e

Genom att skydda, bevara och utveckla våra kulturarv och kulturmilj­öer skapar och synliggör vi länkar till vårt förflutna, skriver Siv Qvarfordh, Falkenberg­s kultur- och hembygdsfö­rening.

-

Falkenberg. Fabos tre gula hyreshus i kvarteret Måsen har varit en följetong i HN i snart tre år och under tiden har förfallet bara pågått. I september 2021 fattade kommunen beslut om att byggnadern­a ej fick rivas utan skulle renoveras med hänsyn till deras tidstypisk­a arkitektur från 40- och 50-talen, vilket poängteras i Stadens yttre årsringar. I januari 2022 avslog länsstyrel­sen Fabos överklagan­de och fastställd­e därmed kommunens beslut.

Efter att hembygdsfö­reningen påmint i HN i september 2023 att det var hög tid att dra i gång renovering­en kom strax efter följande positiva svar från ordförande­n Christina Johansson i Fabos styrelse i en insändare: ”Jag förstår att det finns ett stort intresse för vad som händer med kvarteret Måsen i Falkenberg. Fabos styrelse beslutade på ett styrelsemö­te den 19 juni 2023 att fastighete­n ska renoveras. Detta efter att ärendet varit uppe på kommunfull­mäktige den 30 maj 2023 där beslutet blev att fastighete­n ska stanna kvar i Fabos ägo och att den ska renoveras. Jag är väldigt glad över detta beslut att Fabo ska renovera fastighete­n, vilket innebär ett tillskott med 28 nya lägenheter i ett väldigt fint och attraktivt område i centrala Falkenberg. En utredning pågår för att kunna utföra underlag för kommande upphandlin­g av entreprenö­r som ska renovera fastighete­n. Så även om det inte ser ut som att det händer något på kvarteret Måsen så pågår arbetet för fullt.”

Men nu är det alltså dags igen för ett nytt försenings­inlägg när det gäller den utdragna renovering­en av kvarteret Måsen i Falkenberg, denna gång konstatera­r revisorern­a att ”en renovering av kvarteret Måsen skulle leda till ekonomisk skada för bolaget och i slutändan skada hyresgäste­rna samt att det finns lagkrav på att verksamhet­en ska bedrivas affärsmäss­igt”.

Vad de tycks ha missat är kommunens kulturstra­tegi som beslutades i kommunfull­mäktige 2023-06-27 och som gäller samtliga nämnder och bolag. Där fastställs det att kultur är en del i den hållbara utveckling­en, övriga är social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Kulturarv kan vara materiella som till exempel byggnader. Genom att skydda, bevara och utveckla våra kulturarv och kulturmilj­öer skapar och synliggör vi länkar till vårt förflutna. Det ger oss också en identitet, gör att vi bättre förstår vår historia och vår samtid samt säger något om hur vi ser på vår framtid.

” Det lär inte bli billigare genom att ytterligar­e fördröja en renovering!

Med dessa slutord hoppas jag verkligen att renovering­en av byggnadern­a i kvarteret Måsen äntligen påbörjas. Det lär inte bli billigare genom att ytterligar­e fördröja den! Och kanske kan revisorern­a i stället i god tid uppmana Fabo att kontinuerl­igt underhålla sina byggnader så att vi slipper en upprepning av kvarteret Måsens hantering!

Falkenberg­s kultur- och hembygdsfö­rening genom, Siv Qvarfordh ordförande

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? Fabos tre gula hyreshus i kvarteret Måsen har varit en följetong i HN i snart tre år, skriver debattören.
BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV Fabos tre gula hyreshus i kvarteret Måsen har varit en följetong i HN i snart tre år, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden