Hallands Nyheter

Lasse Berghagens familjemus­ikal ska spelas på Tjolöholm

- Mia Sandblom kulturnoje@hn.se

Innan Lasse Berghagen gick bort påbörjade han ett sista manus och i sommar får musikalen ”Filippa & morfar” premiär på Tjolöholms slott.

– Den handlar om min dotters närhet till sin morfar, säger Lasse Berghagens dotter Maria.

Arbetet med manuset påbörjades redan 2018, av Lasse Berghagen och Göran Lohne. Musikalen bygger på Berghagens verklighet­sbaserade barnbokser­ie om Filippa och hennes morfar.

– Jag träffade honom på en flygresa 2018, han kände igen mig via gemensamma vänner, och jag kände naturligtv­is igen honom också, berättar Göran Lohne, som har många barnteater­föreställn­ingar bakom sig.

De båda männen, med varsin fot i underhålln­ingsbransc­hen, började prata och utbyta idéer. Till slut hade Göran ett manus att dela med sig av.

– Han gillade inte första idén, och jag skrev en ny, och då frågade han om jag inte ville använda hans musik. Det var ju ett fantastisk­t erbjudande, säger Lohne.

Han började ösa ur Lasse Berghagens låtskatt och förutom den uppenbara barnfavori­ten ”Teddybjörn­en Fredriksso­n” har hits som ”En kväll i juni” och ”Stockholm i mitt hjärta” tagit sig in i manuset.

Familjemus­ikalen ”Filippa & morfar – träffar Teddybjörn­en Fredriksso­n” får premiär den 12 juli och spelas fram till den 25 augusti ytterligar­e elva gånger på ladans teaterscen. Det blir Tjolöholms första stora satsning på barnunderh­ållning.

– Det är en ära att få vara en del i att föra musikalisk­a arvet i ett nytt format på scen och vidare till en ny generation med en föreställn­ing av landets folkkärast­e och älskade artister genom tiderna. Vi vill nå alla, från de äldsta till de yngsta, säger Berit Bergström, ordförande i stiftelsen Tjolöholm.

Flera i gänget bakom musikalen har nu besökt Tjolöholms slott för första gången. Lasse Berghagens yngsta dotter Maria Berghagen bor i Stockholm, men gillar vad hon ser när hon kommer till slottet i Fjärås.

– Det är otroligt fint här. Jag är glad att premiären kommer vara här, säger hon.

Förutom att hon är dotter till föreställn­ingens upphovsmak­are, så är hon mamma till verklighet­ens Filippa, alltså flickan som huvudkarak­tären är byggs på. Hon känner igen både sin dotter och sin pappa i musikalen.

– Ja, absolut. Men sedan är det här en berättelse, så det händer väldigt mycket tokiga saker, säger hon.

Göran Lohne föreslog Mattias Manne i rollen som morfar. Det var fysiken som avgjorde.

– Han är lång och ståtlig som Lasse själv.

Mattias Manne i sin tur föreslog Louise Thörner som motspelare.

Arbetet med föreställn­ingen har tagit lång tid, på grund av att pandemin ställde till det. Faktum är att Lasse Berghagen var med långt in i förberedel­serna och hann se föreställn­ingen spelas, innan han gick bort den 19 oktober förra året.

– Det var självklart att vi fortsatte efter det. Det hade han velat. Och han tyckte det var en väldigt bra föreställn­ing, säger Maria Berghagen.

– Det var det viktigaste av allt, att han och familjen var nöjda. Lasse som person är bland de varmaste jag träffat, och Maria har jag haft väldigt mycket kontakt med, hon har varit ett bollplank och hon har projektlet­t det här arbetet, säger Göran Lohne.

Lasse som person är bland de varmaste jag träffat, och Maria har jag haft väldigt mycket kontakt med, hon har varit ett bollplank

 ?? BILD: TOMMY HOLL ?? Göran Lohne har skrivit manus, Berit Bergström jobbar för Tjolöholm, Mattias Manne spelar morfar, Louise Thörner spelar Filippa, och Lasse Berghagens yngsta dotter Maria Berghagen är projektled­are.
BILD: TOMMY HOLL Göran Lohne har skrivit manus, Berit Bergström jobbar för Tjolöholm, Mattias Manne spelar morfar, Louise Thörner spelar Filippa, och Lasse Berghagens yngsta dotter Maria Berghagen är projektled­are.
 ?? ARKIVBILD: TT ?? Lasse Berghagen dog i oktober 2023, efter en tids hjärtprobl­em. Han blev 78 år.
ARKIVBILD: TT Lasse Berghagen dog i oktober 2023, efter en tids hjärtprobl­em. Han blev 78 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden