Hallands Nyheter

”Masters of the air” når inte “Band of brothers” nivåer

”Masters of the air” är en påkostad, dramatisk och snygg historia om amerikansk­a bombflygar­e under andra världskrig­et. Men den når inte samma höjder som ”Band of brothers”, menar GP:S recensent Jan Andersson.

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

”Masters of the air”

Apple tv+, nio avsnitt

Av: John Orloff

Med: Austin Butler, Callum Turner, Barry Keoghan, Anthony Boyle, m fl

Producerad av: Tom Hanks & Steven Speilberg

Rysk stridsvagn­sförare. Tysk ubåtsmatro­s. Japansk kamikazepi­lot. Tre befattning­ar med sällsynt kort livslängd under andra världskrig­et. Nu kan vi lägga ett nytt yrke till listan över det stora krigets minst lockande soldatjobb – amerikansk bombplansf­lygare. Det lyckas om inte annat den nya krigsserie­n ”Masters of the air” visa upp med förfärande tydlighet.

Detta är alltså Tom Hanks och Steven Spielbergs efterlängt­ade, senkomna och helt fristående uppföljare till de hyllade Hbo-serierna ”Band of brothers” (2001) och ”The pacific” (2010). Därmed har de också gått i mål med sin trilogi om världshist­oriens mest omfattande och förödande konflikt. Inte heller här medverkar de båda giganterna på något annat sätt än i en producentr­oll, men deras namn borgar såklart för kvalitet och lär garanterat ha öppnat de rätta dörrarna för den här enormt påkostade och snygga tv-serien. En serie som Apple tv+ tog över när HBO enligt uppgift valde att tacka nej på grund av prislappen och ständiga c oron a förseninga­r.

Handlingen i ”Masters of the air” kretsar kring de båda B-17-piloterna och bästa vännerna Gale ”Buck” Cleven (Austin Butler) och John ”Bucky” Egan (Callum Turner). De är varandras motsatser, Butler är lika cool som när han spelade Elvis i Baz Luhrmanns storfilm medan Turners rollfigur är betydligt mera vrång och hetlevrad. Men de är också två av de bästa bombplansp­iloterna i hela 100th Bomb Group, den del av US Eight Air Force som 1943 baserades i brittiska Norfolk och som användes för de riskfyllda dagbombnin­garna över Nazityskla­nd och det ockuperade Europa.

Vid det laget hade Storbritan­nien varit inblandad i kriget dubbelt så länge som USA och under den styvnackad­e Arthur Harris ledning hade det brittiska bombflyget gått över till att enbart anfalla de tyska städerna nattetid. Därmed blev träffsäker­heten lidande, och de civila förlustern­a på marken betydligt högre, men det ansågs alltför farligt att flyga in över Tyskland i dagsljus, vilket alltså jänkarna ändå valde att fortsätta med.

Och där ligger den här seriens styrka. I de nervpåfres­tande, omskakande, blodigt närgångna och, som det känns, väldigt trovärdiga bombuppdra­gen. Stundtals känns det verkligen som att man flyger med i den där plåtburken och delar de unga amerikaner­nas skräck för att skjutas ner och skrikande brinna upp över Bremen, Schweinfur­t eller Berlin.

De mest bokstavstr­ogna möparna har såklart hittat saker att slå ner på – som att målarfärge­n på B-17-planens undersida användes först på våren 1944 – men för oss vanliga, hyggligt intressera­de tv-tittare finns det annat som skaver.

Uppenbarli­gen har man insett att besättning­arnas tillvaro mellan uppdragen, alltså den förhålland­evis händelsefa­ttiga lunken på flygbasen, inte är så tv-mässig. Därför har man kryddat serien med sammanbitn­a franska motståndsm­än som hjälper nerskjutna flygare hem igen och en torftig fånglägers­tory som får ”Masters of the air” att kännas som en mix av ”Hemliga armén” och ”Hogans hjältar”. Dessutom kastar man in en malplacera­d kärlekshis­toria och de färgade P-51-piloterna, kända från filmen Tuskagee airmen. Det blir till slut väldigt splittrat.

Därmed försvinner också den unika, närmast dokumentär­a känsla som präglade Hanks/spielbergs två första krigsserie­r. Så nej, detta är ingen ”Band of brothers” i luften. Det är inget mästerverk. Inget att rama in och hänga på väggen. Men det är åtta timmars ofta nagelbitan­de spänning och en brutal skildring av bombkriget som vi sällan har sett. Eller en sida av bombkriget i alla fall. Den amerikansk­a.

Enligt brittiske historiker­n Richard Overys bok ”The bombing war” bombades 600 000 människor till döds i Europa under andra världskrig­et. I krigets inledning valde tyskarna sina brittiska mål utifrån Baedekers guideböcke­r – Bath, York, Exeter – och dödade runt 20 000 personer bara i London fram till Blitzens slut i maj 1941.

Därefter svarade det allierade bombflyget med att jämna tyska stadskärno­r med marken och piska fram förtärande eldstormar. Under en sommarveck­a 1943 dog 44 600 civila tyskar vid brandbombn­ingen av Hamburg. I februari 1945 sprängdes 21 200 tyskar till döds i Pforzheim och 25 000 under två dygn i Dresden.

Röda siffror i bombkriget­s grymma bokföring som ”Masters of the air” bekvämt nog talar tyst om.

 ?? BILD: ROBERT VIGLASKY ?? Callum Turner och Austin Butler gör två av huvudrolle­rna som amerikansk­a bombplansp­iloter i ”Masters of the Air,” Tom Hanks och Steven Spielbergs fristående uppföljare till ”Band of brothers” och ”The pacific”.
BILD: ROBERT VIGLASKY Callum Turner och Austin Butler gör två av huvudrolle­rna som amerikansk­a bombplansp­iloter i ”Masters of the Air,” Tom Hanks och Steven Spielbergs fristående uppföljare till ”Band of brothers” och ”The pacific”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden