Hallands Nyheter

Man kände sig kränkt – tog bilder på polisens hus

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkenberg: En man i 55-årsåldern blev stoppad av polis efter ett tavelköp i Falkenberg. Han upplevde att en av polismänne­n kränkte honom. Dagen efter smög han runt polismanne­ns hus och tog bilder. Nu misstänks han för förgripels­e mot tjänsteman.

En fredag i augusti fick två polismän syn på en man som bar på en tavla. De upplevde honom som nervös och stoppade honom på parkerings­platsen utanför vårdcentra­len i Falkenberg.

Poliserna berättar att mannen blev irriterad, att han frågade om polisernas namn och legitimati­on. Efter en stund fick mannen upp ett kvitto som intygade att han köpt tavlan på Dollarstor­e. ”När vi sett kvittot hälsade vi mannen trevlig helg”, säger han.

Polismanne­n tänkte inte mer på händelsen. Men tidigt på morgonen klockan 05.00 dagen därpå fick han syn på samma man utanför sitt hus. Mannen smög runt och verkade ta bilder på polismanne­ns hus, trädgård, bil och postlåda.

Polisen ringde då 112 samtidigt som han sprang ut ”i bara kalsongern­a” för att konfronter­a den objudna gästen. Närmsta patrull befann sig i Halmstad och efter några hundra meter valde polismanne­n att avsluta efterfölja­ndet.

Via övervaknin­gsfilm från Dollarstor­e lyckades polisen identifier­a den misstänkte gärningsma­nnen. I hans mobiltelef­on fanns bilder på polismanne­ns hus, bil och trädgård. Han berättar först om händelsen vid vårdcentra­len.

”Jag blev trakassera­d, förminskad, förnedrad å det grövsta när jag står still på en parkerings­plats”, säger han i förhör.

Han upplevde polismanne­n som aggressiv när han inte fick upp sitt kvitto tillräckli­gt snabbt. Han förklarar varför han begärt legitimati­on och namn av poliserna:

”Kläderna kunde lika gärna varit köpta på Butterick's i Halmstad eftersom de var så angelägna att inte visa sin legitimati­on för mig”, säger han.

Han medger att han kollat upp polismanne­ns adress och gått dit. Men inte för att trakassera honom.

”Det visade sig vara ett lugnt och fint område, jag kan tänka mig att bo där senare”, säger mannen och förklarar att han fotat av trädgården, stenläggni­ngen med mera för att få inspiratio­n.

Förhörsled­aren undrar hur mannen tror att händelsen uppfattas av målsägande­n.

”Givetvis trodde jag att han låg och sov. Det var inte min tanke att han skulle se mig eller uppfatta mig som något hot”, säger han.

Mannen i 55-årsåldern åtalas nu i Varbergs tingsrätt för i första hand förgripels­e av tjänsteman och i andra hand hemfridsbr­ott. Enligt åklagaren har mannen utan godtagbara skäl olovligen trängt in och stannat kvar på polismanne­ns tomt. ”Syftet med gärningen var att hämnas för åtgärder som NN vidtagit i sin myndighets­utövning”, står det i stämningsa­nsökan.

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? En man i 55-årsåldern blev stoppad och kontroller­ad av polis efter ett köp av en tavla. Senare sökte han upp polismanne­ns hem och fotografer­ade av trädgård, hus och bil.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING En man i 55-årsåldern blev stoppad och kontroller­ad av polis efter ett köp av en tavla. Senare sökte han upp polismanne­ns hem och fotografer­ade av trädgård, hus och bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden