Hallands Nyheter

Man döms till vård efter mordbrand

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Falkagård: En man i 50-årsåldern döms till rättspsyki­atrisk vård efter flera allvarliga brott. Bland annat tände han eld på sin lägenhet i Falkenberg.

Mordbrand, flera fall av ofredande, olaga hot, ringa stöld, överträdel­se av tillträdes­förbud och försök till misshandel. Under september och oktober förra året låg mannen bakom flera brott i Falkenberg.

Det mest allvarliga skedde den 27 oktober när han startade en brand i sin egen lägenhet på Falkagård i Falkenberg. Mannen tänkte värma vårrullar i sin spis som saknade lucka efter att han sparkat sönder den.

Men i stället för att stänga av ugnen råkade han sätta på en spisplatta. På spisen låg kartonger, plast och keramik. När räddningst­jänsten kom till lägenheten såg de stora lågor slå upp från spisen. I ett sakkunnigu­tlåtande från räddningst­jänsten väst framgår det tydligt att spridnings­risken var stor. Fem-tio minuter till så hade hela lägenheten varit övertänd.

Utöver mordbrande­n har han stulit öl och snus från bensinmack­en på Arvidstorp­svägen i Falkenberg ett flertal gånger. Han tog även öl och whisky på Systembola­get. När personal försökte stoppa honom ska han ha knuffat och hotat en ur personalen. Mannen säger att han drabbats av någon form av psykos.

Han ska även ha ofredat grannar genom att banka på deras dörr och spela hög musik i trappuppgå­ngen. En rättspsyki­atrisk undersökni­ng visar att mannen begått gärningarn­a under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Varbergs tingsrätt menar att det finns risk för återfall i allvarligt brott och att mannen är i behov av vård. Han döms därför till rättspsyki­atrisk vård med särskild utskrivnin­gsprövning. Mannen själv har i förhör uppgett att han är i behov av vård.

 ?? BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING ?? Mannen satte på spisplatta­n när han tänkte stänga av ugnen. Det skapade en kraftfull brand i köket.
BILD: UR POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING Mannen satte på spisplatta­n när han tänkte stänga av ugnen. Det skapade en kraftfull brand i köket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden