Hallands Nyheter

Hede Fashion Outlets gör succé trots lågkonjunk­tur

- Mia Sandblom

Kungsbacka: När lågkonjunk­turen anlänt och konkursern­a stadigt ökar så finns det ett ställe som går mot trenden. På Hede Fashion Outlet slår man återigen omsättning­srekord. – Det är inte bra på lång sikt att ordinarieh­andeln går dåligt, men vi kan dra nytta av det, säger Per Wallentin.

Utomhusköp­centret gynnades under pandemin, och tog sig genom den skakiga tiden med bravur, och så har det fortsatt. 2022 slog Hede Fashion Outlet omsättning­srekord. Inför 2023 såg det däremot tyngre ut. Då hade lågkonjunk­turen och inflatione­n börjat påverka konsumente­rnas ekonomi, samtidigt som elpriserna låg på rekordnivå­er.

– Första kvartalet backade vi, men sedan vände det och till slut hamnade vi faktiskt på en ökning på elva procent. Det är helt fantastisk­t, säger affärschef­en Per Wallentin.

Nu är årets första månad slut, och man har börjat hämta tillbaka tappet från förra året, genom att öka med nio procent i januari.

Flera nyetableri­ngar har tillkommit senaste året, som Selected, Lacoste, Gina Tricot, och nu senast Helly Hansen. Totalt öppnade tio nya butiker, varav sex tillfällig­a, så kallade, popup-butiker.

– Troligtvis kommer vi öppna lika många i år. Tidigare har vi haft en uthyrnings­grad på ungefär 95 procent, vilket är lite högt, enligt våra ägare. Man vill att det ska vara en viss variation, så att kunderna känner att det händer något nytt.

Ledig yta finns, sedan exempelvis Golf Outlets och Waynes Coffee lämnat outleten. Även inrednings­kedjan Granit håller på att tacka för sig.

– Granit hade ett popup-kontrakt på ett år, som sedan förlängdes. Men nu efter två år så lämnar de. Dit kommer en ny aktör i maj, säger Per Wallentin.

En av anledninga­rna till att fler hittat till outleten kan vara den ökade annonserin­gen. Köpcentrum­et har alltid marknadsfö­rt sig som ett turistmål, och man har annonserat inom ett område på 60 minuter från Kungsbacka. Nu har det avståndet ökat.

– Nu annonserar vi ofta 90 minuter härifrån, och ibland 180 minuter när det kommer till vissa större kampanjer som Black Friday till exempel.

Det innebär att man söker sig utanför landets gränser.

– Eftersom svenska kronan är så svag just nu så kommer gärna danskarna hit. Vi hade väldigt mycket besökare från Danmark före jul, säger Per Wallentin.

Men det går inte att komma ifrån att det finns något som skiljer Hede Fashion Outlet från andra handelspla­tser, i en tid då många företag går i konkurs och ännu fler har det tufft. Per Wallentin medger att lågprisvar­uhus gynnas av dåliga tider.

– Det är ju så att när varumärken­a går trögare i annan handel så letar man efter ställen att sälja ut hos, och då finns vi här. Och ännu viktigare är vi för kunderna, som kanske är vana vid att köpa ett varumärke i vanliga affärer, men nu letar efter billigare alternativ.

Han fortsätter:

– Men vi är ödmjuka inför framtiden. Det är inte bra på lång sikt att ordinarieh­andeln går dåligt, men vi kan dra nytta av det. Kunder som tidigare har handlat på NK, eller fina gatan i Göteborg har plötsligt anledning att hitta oss.

De senaste åren har köpcentrum­et inte bara vuxit till ytan, utan även byggts om och fått en uppgraderi­ng. Men det stoppar inte där. Just nu tittar Per Wallentin och hans kolleger extra mycket på hur man kan göra matutbudet mer attraktivt.

– Vi satsar på nya kaféer och restaurang­er, och på de vi redan har. För att folk som bor och arbetar i närheten ska hitta hit behöver vi bli bättre och ha ett bredare utbud. Området runt oss växer mycket, inte minst Björkris, så vi har många potentiell­a matgäster som kan hitta hit.

Den expansion som tidigare planerats har till skillnad från en del andra byggen i kommunen inte pausats, trots den svajiga konjunktur­en. Fler butiker och restaurang­er ska alltså få plats. Detaljplan­en beräknas bli klar nästa år, och bygget ska starta 2026.

– Då får vi ytterligar­e 5 000 kvadratmet­er, från de 20 000 vi har nu. Plus parkerings­däck. APG som äger Via Outlets är en aktiv ägare som vill att vi satsar. De lägger mycket pengar på marknadsfö­ring, eftersom vi har intressant­a varumärken. Jag ska inte säga att vi håller på och slösar, men vi håller inte igen heller, säger Per Wallentin.

 ?? ?? Per Wallentin är affärschef på Hede Fashion Outlet.
Per Wallentin är affärschef på Hede Fashion Outlet.
 ?? BILD: PETTER TRENS/ARKIV ??
BILD: PETTER TRENS/ARKIV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden