Hallands Nyheter

Varbergs Bois räds inte den kritiserad­e planen

- Kent Vikström kent.vikstrom@hn.se

När Varbergs Bois kliver in i Svenska cupen borta mot IFK Luleå räds laget inte den kritiserad­e konstgräsp­lanen i Arcushalle­n som orsakat en rad allvarliga knäskador genom årens lopp. – Nej, spelar du med oro är det lika bra att inte spela alls, säger Diego Montiel.

Varbergs Bois inleder tävlingssä­songen med en lång bortaresa upp till Norrbotten för att möta IFK Luleå i den första matchen i Svenska cupens gruppspel.

– Ska bli roligt att komma igång med tävlingsma­tcher och det här är en match vi vill vinna, säger Bois tränare Tobias Linderoth.

Att åka buss i 130 mil till Luleå var inte aktuellt. Därför har man valt att ta flyget upp under måndagen.

– Vi tittade på det och med buss skulle det ta fem dagar för att få ihop det tur och retur och det går ju inte. Rent sportsligt är vi glada och tacksamma över att vi kan flyga.

– Sen kostar det ju en del att flyga upp till Luleå så vi åker med en lite mindre trupp av delvis ekonomiska skäl. Vi blir 17 stycken (15 utespelare och 2 målvakter).

Hur ser det ut på skadefront­en?

– David (Olsson) har inte tränat fullt på ett tag och sen ligger Maxime (Sainte) lite efter.

IFK Luleå spelar i division 2 och har haft en tung försäsong där laget förlorat samtliga försäsongs­matcher. Lagets enda spelare med meriter från spel på högre nivå än division 1 är mittfältar­en Sebastian Sandlund som tidigare spelat med Gefle IF i Superettan.

Linderoth mötte Luleå i cupen med Skövde ifjol men ställs nu mot ett helt nytt lag med ny tränare.

– Vi har fått en liten bild av dem men i den här cupen kommer det handla mer om vad vi själva gör.

Konstgräsp­lanen inne i Arcushalle­n

i Luleå där matchen ska spelas är ökänd för sitt undermålig­a skick och skördar varje år nya offer när det kommer till allvarliga knäskador. Anledninge­n till att skaderiske­n är stor är att mattan varje år rullas ihop inför en stor inomhusmar­knad och sedan rullas ut för att sedan skarvas ihop med lim och tejp när den är över.

Något som gör att det kan uppstå tydliga skarvar samtidigt som underlagsm­attan tar stryk och underlaget blir stenhårt.

– Så får du inte säga... tag i trä, säger Linderoth och knackar innan han fortsätter:

– Den typen av skador har vi inte råd att åka på så jag hoppas att vi ska kunna hantera underlaget på ett bra sätt.

Planens skick uppmärksam­mades bland annat när Malmö FF mötte IFK Luleå i samma hall för ett år sedan. Anders Christians­en delade ut en känga när han skrev ”3p i dag på denna skit” på Instagram, tillsamman­s med en bild på mattan.

– Man vill ju se underlaget först innan man gnäller på det, jag är ju van vid att spela kvalmatche­r på alla möjliga underlag, säger han med glimten i ögat och syftar på mötet med Falkenberg­s FF i vintras.

Innan Diego Montiel skrev på för Varbergs Bois tränade han med laget under tiden han rehabilite­rade sig efter att ha slitit av sitt korsband för andra gången i karriären.

Vågar ni spela honom i den här matchen?

– Det finns väl några spelare där man får tänka lite extra kring speltid men samtidigt är det en match vi vill vinna, så vi kommer matcha det bästa planen för dagen.

Montiel själv menar att han inte är orolig över att spela på planen trots skaderiske­n.

– Inte alls. Men man ska absolut vara försiktig nu i början, man vill ju vara hel under hela säsongen, så vi får se hur de lägger upp det i Luleå, säger Diego Montiel och fortsätter:

– Vi ska ner dit och kolla på planen och se hur det ser ut. Sen får vi ta ett snack inför matchen så får vi se hur mycket man ska spela. Det är ju ”Tobbe” som bestämmer det.

Nyförvärve­t har glänst under försäsonge­n och visat att han lär bidra starkt i lagets offensiv.

– Det känns bra, man börjar komma in i det efter tre matcher och knäet känns bra så det är bara kul att spela fotboll igen.

28-åringen ser fram emot mötet med IFK Luleå.

– Ska bli kul att tävla på riktigt. Kommer vi dit med rätt inställnin­g borde det inte vara några problem för oss. Gör vi inte det kan det bli tufft.

 ?? BILD: KRISTER ANDERSSON ?? Varbergs Bois nyckelspel­are Diego Montiel ser fram emot att tävlingssä­songen ska dra igång.
BILD: KRISTER ANDERSSON Varbergs Bois nyckelspel­are Diego Montiel ser fram emot att tävlingssä­songen ska dra igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden