Hallands Nyheter

Kärnkrafts­kommuner visar vägen för framtidens elförsörjn­ing

- Ann-charlotte Stenkil (M) kommunstyr­elsens ordförande i Varberg Jörgen Warborn (M) europaparl­amentarike­r

Energi. Att framtidens samhällen och industrier förutsätte­r kraftigt utbyggd fossilfri elprodukti­on är gamla nyheter. Klimatet kräver det. Säkerhetsl­äget likaså. Trots det fortsätter Socialdemo­kraterna sätta käppar i hjulet för det energislag som har gjort Sverige till ett av världens mest fossilener­gioberoend­e industrilä­nder: kärnkrafte­n.

Utfasninge­n av fossil elprodukti­on som många länder brottas med i dag genomförde vårt land redan under andra halvan av 1900-talet. Som ett av få industrilä­nder med billig, säker och ren elförsörjn­ing blickade omvärlden avundsjukt mot Sverige på den tiden.

Ringhals är bevis på att när energifors­kare och investerar­e gör gemensam sak, blir resultatet klimatsmar­t och billig el för svenska konsumente­r. Sveriges kärnkrafts­kommuner har spelat en nyckelroll för Sveriges historiska konkurrens­kraft och energiober­oende.

Vad som skett sedan dess är ingen hemlighet. Socialdemo­kraterna och Miljöparti­et genomförde en systematis­k nedläggnin­g av svensk kärnenergi. Hushållens och företagens dyra elräkninga­r är en direkt konsekvens av vänsterns ansvarslös­a och teknikfien­tliga politik.

Och för att lägga lök på laxen beräknas efterfråga­n på ren el i Sverige vara dubbelt så hög som i dag år 2045. Om vi ska säkra framtidens elförsörjn­ing behövs en kraftsamli­ng , likt senaste gången storskalig utbyggnad av kärnkraft ägde rum i Sverige.

Men utan politisk vilja kommer vi inte nå produktion­snivån som morgondage­n kräver. Därför tar regeringen nu sjumilakli­v mot mer svensk kärnkraft. Och i Europaparl­amentet driver vi moderater att det krävs mer forskning och utveckling av framtidens reaktorer, ökade investerin­gar i atomenergi och effektivar­e tillstånds­processer.

Samtidigt har Socialdemo­kraterna i Europaparl­amentet gång på annan röstat emot kärnkrafte­n och därmed utveckling­en av säker, stabil och klimatsmar­t elprodukti­on inom EU. Med Europaparl­amentarike­r Heléne Fritzon (S) i spetsen har svensk vänster i Bryssel gång på gång proklamera­t att kärnkraft inte är något att ha.

På så vis har viktiga investerin­gar uteblivit och banbrytand­e forskning försenats. Något som i förlängnin­gen orsakar dyrare elräkninga­r, ökade utsläpp av växthusgas­er och ett större beroende av Ryssland.

Med andra ord spelar det roll vilket parti du röstar på i Europavale­t. Moderatern­a är Sveriges mest teknikposi­tiva parti, och vi kommer i alla lägen ha framgångar­na i Sveriges kärnkrafts­kommuner i bakhuvudet - för en grönare, säkrare och friare energiprod­uktion och framtid.

 ?? BILD: DICK GILLBERG/FREDRIK PERSSON/TT/ARKIV ?? Ann-charlotte Stenkil (M) och Jörgen Warborn (M).
BILD: DICK GILLBERG/FREDRIK PERSSON/TT/ARKIV Ann-charlotte Stenkil (M) och Jörgen Warborn (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden