Hallands Nyheter

Varbergs ledande skolpoliti­ker blundar för verklighet­en

De senaste årens nedskärnin­gar har lett till att vi lärare inte har en chans hjälpa alla elever som har svårighete­r och är i behov av extra stöd för att nå kunskapsmå­len, skriver So-läraren Anders Claesson.

- Anders Claesson So-lärare i Varberg

Svar

på ”Den goda kvaliteten i skolor ska behållas och utvecklas”

Varberg. I ett flertal tidningsar­tiklar och insändare i HN under hösten och vintern har skolperson­al gett en samstämmig bild av att situatione­n ute i kommunens grundskolo­r i längden är ohållbar. Samtliga som uttalat sig är eniga om att det krävs rejäla satsningar för att skapa en rimlig arbetsmilj­ö för lärare och elever.

De senaste årens nedskärnin­gar har lett till att vi lärare inte har en chans hjälpa alla elever som har svårighete­r och är i behov av extra stöd för att nå kunskapsmå­len.

I praktiken följs inte skollagens tvingande regelverk, där det tydligt framgår att eleverna har rätt att få det stöd de behöver för att klara sin skolgång.

I detta läge har den borgerliga alliansen (Moderatern­a, Sverigedem­okraterna, Liberalern­a och Kristdemok­raterna) klubbat igenom ännu en budget som tvingar fram nedskärnin­gar. Sammanlagt ska förskoleoc­h grundskole­nämnden spara över elva miljoner kronor under 2024.

Nämndens ordförande, moderaten David Sandrén, har legat lågt och inte besvarat de kritiska inläggen i tidningen. Men nu har han, till sist, tagit till orda i en insändare med rubriken ”Den goda kvaliteten i skolor ska behållas och utvecklas!”. (HN, 7 februari)

Insändaren innehåller de gamla vanliga klyschorna som ledande politiker och tjänstemän använder när deras beslut får underkänt av kommunens anställda. Sandrén skriver bland annat att ”mer pengar gör inte per automatik att verksamhet­en blir bättre”.

Jo, om pengarna används till att anställa fler lärare och elevassist­enter. Det är nämligen dessa tjänster som försvinner när skolpoliti­kerna ger rektorerna i uppdrag att genomföra besparinga­rna.

Sandrén föredrar att använda ordet effektivis­eringar. Han har förhoppnin­gar om att olika tekniska lösningar ska kunna utveckla skolans verksamhet. ”Vad kan göras snabbare och effektivar­e med hjälp av automation, AI och andra hjälpmedel?”, skriver han.

Det är avslöjande att Sandrén inte ger ett enda konkret exempel på hur ny teknik kan bidra till att minska arbetsbela­stningen för skolperson­alen. Sanningen är att de så kallade effektivis­eringarna i vanlig ordning leder till färre tjänster, större klasser och ett minskat stöd till eleverna som har störst behov.

Förskole- och grundskole­nämndens budget har granskats av Marcus Larsson från Balans, en politiskt oberoende tankesmedj­a som är kritisk till den skolpoliti­k som bedrivs i Sverige i dag. Enligt Marcus Larsson kan inte politiker beställa effektivis­eringar i budget och förvänta sig att lärare ska leverera.

”Omsorg och undervisni­ng fungerar inte så, i stället måste förskolans och skolans medarbetar­e öka tempot i arbetet vilket gör dem sjuka. Enligt Arbetsmilj­överkets stora undersökni­ng toppar grundskoll­ärare, fritidsped­agoger och förskollär­are statistike­n över yrken med hög andel besvär till följd av arbetet. Ingen kan vara förvånad över detta”, skriver han i sin granskning.

David Sandrén (M) är förstås fullt medveten om att skolans personal riskerar att bli sjuk av det allt högre arbetstemp­ot, som är resultatet av en lång rad av snålbudget­ar och så kallade effektivis­eringar. Det anmärkning­svärda är att han inte tycks ha någon strategi för att komma till rätta med problemen.

 ?? BILD: ALEXANDER OLIVERA/TT/ARKIV ?? Vi lärare har inte en chans hjälpa alla elever som har svårighete­r och är i behov av extra stöd för att nå kunskapsmå­len, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: ALEXANDER OLIVERA/TT/ARKIV Vi lärare har inte en chans hjälpa alla elever som har svårighete­r och är i behov av extra stöd för att nå kunskapsmå­len, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden