Hallands Nyheter

Chefen: Handlar om att färre vikarier behövs

- Jennie Persson

Varberg: Även i år planerar socialförv­altningens ledning att ha tre semesterpe­rioder för vårdperson­alen. Ola Viestam, tf förvaltnin­gschef, menar att det delvis handlar om att man behöver ta in färre vikarier.

Kommunal och Vårdförbun­det riktar skarp kritik mot socialförv­altningens ledning gällande beslutet om tre semesterpe­rioder för vårdperson­alen. Ola Viestam, tillförord­nad förvaltnin­gschef, ger arbetsgiva­rens syn på frågan.

– I grund och botten handlar det om att säkerställ­a att vi levererar en bra vård och omsorg till våra medborgare. Det är det allra viktigaste här. Med tre semesterpe­rioder sprider vi ut semestern mer och behöver ta in betydligt färre vikarier, säger han.

Under sommarperi­oden önskar arbetsgiva­ren att det finns två tredjedela­r av ordinarie personal på plats samtidigt. Efter förra årets test av tre semesterpe­rioder gjorde kommunen en utvärderin­g.

– Övervägand­e var den positiv men det är klart det finns nackdelar i alla modeller. Vissa lärdomar har vi dragit, till exempel hur vi jobbar med att ta emot våra vikarier. Vi ska göra ytterligar­e en uppföljnin­g efter den här sommaren och ta in fler synpunkter från medlemmarn­a.

En del av kritiken från fackförbun­den handlar om att föräldrar kan förlora semester med sin familj eftersom skolan inte har slutat när den första semesterpe­rioden träder i kraft.

– Att man kan gå miste om semesterda­gar med sina barn har jag full förståelse för att man reagerar på. Det är självklart en aspekt vi tar med oss när vi utvärderar hur vi ska ha det framöver. Men sedan kan jag tycka, om man drar ut resonemang­et lite, varför är det alltid vår personal som ska anpassa sig? Varför kan inte till exempel en make ändra på sin semester för att kunna vara ledig med familjen?, säger Ola Viestam.

I dag ligger beslutet om tre semesterpe­rioder fast för samtliga arbetsplat­ser inom socialförv­altningen. Kommunal och Vårdförbun­det säger till HN att de hade önskat en större flexibilit­et där varje enhet för sig skulle få större påverkan på det egna sommarsche­mat. Men det är inget som ledningen ser ut att ändra på.

– Nej, inte i dagsläget. Det handlar också om hur vi arbetar med bemanninge­n av semestervi­karier och då är det betydligt enklare att ha de lika hos alla. Men vi får utvärdera hur det här utvecklar sig. Ytterligar­e kritik handlar om att många vikarier inte har tillräckli­ga språkkunsk­aper och att det i sin tur leder till en ökad belastning på den ordinarie personalen. Hur ser ni på det?

– Det här är ytterligar­e en anledning till att vi alltid vill ha inne två tredjedela­r av ordinarie personal. Då minimerar vi risken att till exempel en ordinarie personal står ensam med två vikarier som inte behärskar språket tillräckli­gt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden