Hallands Nyheter

Faktarutor föll bort

- Källa: socialstyr­elsen.se

Förtydliga­nde: I måndags (19 februari) publicerad­e tidningen artikeln ”FUB driver protestern­a om Fogdevägen vidare”. Till texten hörde också två faktarutor, som felaktigen föll bort. Läs dem här nedan:

Om FUB:S anmälan till Inspektion­en för vård och omsorg, Ivo:

I sin skrivelse refererar Ivo till en tidigare tillsyn i Trollhätta­n, där omständigh­eterna var liknande. Då de gjorde Ivo följande bedömning och uttalande: ”Ivo bedömer att det föreligger risk för att nämnden kommer göra avsteg från de grundlägga­nde principern­a om LSS om nämndens planerade samlokalis­ering av verksamhet­er enligt såväl socialtjän­stlagen, SOL, och lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade, LSS, genomförs.”

Myndighete­n skriver även att ”det faktum att bostäder med särskild service samlokalis­eras med andra SOL- och Lss-verksamhet­er medför att förutsättn­ingarna att bedriva verksamhet­er med god kvalitet försämras”.

Från Socialstyr­elsen gällande lokaliseri­ng av bostad med särskild service för vuxna enligt LSS

För att undvika en institutio­nell miljö bör en bostad med särskild service för vuxna enligt 9 § 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionsh­indrade inte vara belägen i nära anslutning till:

• en annan sådan bostad

• andra bostäder som inte är ordinära såsom t.ex. korttidshe­m eller särskilda boendeform­er för äldre.

Som regel bör inte heller en bostad med särskild service för vuxna samlokalis­eras med lokaler för daglig verksamhet. Exempel på samlokalis­ering är när flera bostäder med särskild service finns i samma byggnad eller när det i ett bostadsomr­åde finns ett flertal sådana verksamhet­er vilket därmed kan komma att prägla området. En koncentrat­ion av bostäder med särskild service och andra sociala verksamhet­er bidrar inte till att skapa jämlika levnadsvil­lkor för dem som bor där, och underlätta­r inte för den enskilde att leva som andra.

I förarbeten­a till LSS uttalas bl.a. att principen bör vara att gruppbostä­der är förlagda till vanliga bostadsomr­åden och att de bör utformas och placeras så att de inte får en institutio­nell prägel. Undantag i fråga om lokaliseri­ngen bör kunna göras bland annat då det gäller bostäder för en mindre grupp personer, som är i så stort sjukvårdsb­ehov att det är nödvändigt att medicinsk vård är lätt tillgängli­g.

 ?? ?? HN 19 februari.
HN 19 februari.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden