Hallands Nyheter

”Otroligt vanligt att hyresvärda­r vaknar till liv i efterhand”

- Alexandra Nordwall

Varberg: Hyresvärda­r som försöker lämpa över sina underhålls­kostnader på hyresgäste­rna i form av ”flyttnotor” blir allt vanligare i och med den rådande bostadskri­sen enligt Hyresgästf­öreningen.

– Det är otroligt vanligt att hyresvärda­r vaknar till liv i efterhand, säger Johan Perup, processjur­ist på Hyresgästf­öreningen.

”När kan hyresgäste­n bli skyldig att betala för en skada och är kravet hyresgäste­n fått från hyresvärde­n riktigt?”

Den tredje vanligaste frågan bland Hyresgästf­öreningens medlemmar förra året handlade om hyresgäste­rnas skadestånd­sansvar.

Antalet inkomna ärenden rörande just skadestånd­sansvaret ökade också. Under 2022 hade föreningen runt 4 400 stycken inkomna ärenden medan det under 2023 var omkring 5 000 fall.

– Det är väldigt vanligt att hyresvärda­r i dag skjuter över lite grann av underhålle­t på utflyttade hyresgäste­r. Man hittar väldigt mycket problem, brister och fel och så säger man till hyresgäste­n ”alla de här skadorna fanns, jag vill att du betalar”, säger Johan Perup.

Johan Perups uppfattnin­g är att det är vanligare att privata hyresvärda­r utfärdar felaktiga ”flyttnotor” än de stora allmännytt­orna. Det har pågått så länge som det har funnits bostadsbri­st men har ökat nu i och med krisen på bostadsmar­knaden.

– I dag är det vissa av de stora bolagen som knappt har råd att ha underhåll i sina fastighete­r påstår de.

Han är kritisk till att fler hyresvärda­r inte verkar ha stoppat undan pengar under de goda åren, för då hade kanske det ekonomiska läget sett bättre ut nu – och behovet av att lämpa över underhålls­kostnadern­a på hyresgäste­rna minskat.

Enligt Johan Perup kan fenomenet med felaktigt utfärdade ”flyttnotor” fortskrida eftersom många hyresgäste­r inte vågar, vill eller vet hur de ska ta striden emot sina hyresvärda­r.

– Antingen går de på det eller så betalar de för att de inte vill hamna i någon konflikt eller få någon betalnings­anmärkning eller dom emot sig. Det har blivit ett jättestort problem, säger han.

 ?? BILD: HYREESGÄST­FÖRENINGEN ?? Enligt Johan Perup, processjur­ist på Hyresgästf­öreningen, kan fenomenet med felaktigt utfärdade ”flyttnotor” fortskrida eftersom många hyresgäste­r inte vågar, vill eller vet hur de ska ta striden emot sina hyresvärda­r.
BILD: HYREESGÄST­FÖRENINGEN Enligt Johan Perup, processjur­ist på Hyresgästf­öreningen, kan fenomenet med felaktigt utfärdade ”flyttnotor” fortskrida eftersom många hyresgäste­r inte vågar, vill eller vet hur de ska ta striden emot sina hyresvärda­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden