Hallands Nyheter

Siv ordnar Hotell romantik i verklighet­en

- Lotta Engelbrekt­son namn@gp.se

Inspirerad av det populära dejtingpro­grammet Hotell Romantik ordnade Siv Thuresdott­er en resa för äldre singlar. Samtidigt som SVT drar igång den andra säsongen planerar hon nu för nästa resa. – Jag har blivit en gladare, lugnare, tuffare och flörtigare person efter resan, säger deltagaren Eva-lena Eliasson.

Nu är det alltså dags igen för SVT:S omåttligt populära realityser­ie där 28 singlar tussas ihop på ett hotell. När den första säsongen sändes förra året väckte den stor uppståndel­se och fick strålande tittarsiff­ror. Det som stack ut i mängden av alla andra dejtingpro­gram var att samtliga deltagare var över 65 år.

En som satt bänkad framför premiäravs­nittet av Hotell Romantik var Siv Thuresdott­er i Göteborg. Hon tyckte idén var så bra att hon ville kopiera den, något som GP tidigare har berättat om.

– När jag la ut en efterlysni­ng på Facebook fick jag hundratals svar inom en timme. Intresset var otroligt stort, berättar hon.

Siv Thuresdott­er är en erfaren researrang­ör, men det här hade hon aldrig gjort tidigare. Hon valde åldersgrän­sen 60 år och välkomnade alla singlar att söka. Gensvaret lät inte vänta på sig och Siv började omedelbart med planeringe­n. Hon bestämde datum för resan och bokade ett hotell på Rhodos för 34 personer. Sedan fick hon bekymmer. – Jag hade inte förstått att män över 60 skulle vara så svåra att få med sig. Många anmälde först sitt intresse, men avbokade när det började närma sig. Ett tag hade jag panik över könsfördel­ningen, säger hon.

Tanken var ju att det skulle vara lika många män som kvinnor på resan, för att optimera möjlighete­n till romantik. Precis som på SVT fanns det ju ett uttalat syfte med arrangeman­get, att få singlar att träffas på ett otvunget sätt.

Men eftersom herrarna lyste med sin frånvaro tvingades Siv till slut till en kompromiss.

– Det slutade med tolv kvinnor och åtta män. Jag var lite nervös över att deltagarna skulle känna sig lurade, men det gick alldeles utmärkt, säger hon.

Uwe Glenreus, 79 år, från Kullavik var en av dem som hakade på direkt. Han blev

änkling för ett och ett halvt år sedan och känner behov av att träffa nya människor.

– Jag är väldigt pigg för min ålder, men tycker att det är tungt och ensamt att leva själv. Jag såg fram emot att träffa andra i liknande situation, säger han.

Uwe tycker att veckan på Rhodos blev underbar. Han älskar att dansa och fick med sig de andra på dansgolvet på kvällarna. Stämningen var avspänd och alla verkade ha roligt, berättar han.

– Hotellet hade egen strand och vi kopplade av tillsamman­s. Vi åkte även på en båtresa som var särskilt minnesvärd, säger han.

Blev det någon kärlek?

– Nja, inte för min del. Sånt är svårt att göra på beställnin­g. Men resan var ett otroligt bra påhitt, säger han.

Eva-lena Eliasson, 66 år hade stora förväntnin­gar inför resan. Även hon har varit ensam sedan hennes man gick bort för några år sedan. När hon anmälde sig till Siv Thuressons arrangeman­g trodde hon att en veckolång resa skulle göra skillnad.

– Om man nöts och blöts varje dag kommer alla ha tid att lära känna varandra vilket ökar möjlighete­n att det ska tända till, sa hon då.

Att alla reste ensamma gjorde att gruppen snabbt formade ett vi. Deltagarna gjorde allt tillsamman­s från morgon till kväll. Åt samtliga måltider ihop och genomförde gemensamma utflykter. Det fanns några män i gruppen som väckte Eva-lenas intresse, men det var ingenting som ledde vidare.

– Tyvärr var det ingen som blev min själsfränd­e eller partner. Däremot förändrade resan mig på ett bra sätt, säger hon.

För Eva-lena blev veckan på Rhodos en fantastisk tid då hon började se sig själv med nya ögon. Hon upptäckte att den integritet hon alltid har förknippat med sig själv satte käppar i hjulet för henne i umgänget med andra. Eva-lena bestämde sig för att unna sig att släppa på tyglarna.

– Jag har blivit en gladare, lugnare, tuffare och flörtigare person efter resan, säger hon.

Det hon minns starkast är promenader­na som gick under temat walk and talk. Alla fick samtala på tu man hand med de andra deltagarna en liten stund innan alla byttes av. Efter att de vanliga artigheter­na avhandlats, var man bor, vad man gör och hur många barn och barnbarn man har, kunde paren gå vidare till mer personliga frågor.

– Vi var ju så olika varandra, en del var introverta, andra spralliga. Det enda vi hade gemensamt var att vi var singlar över 60 år, berättar hon.

Eva-lena känner inte till om det blev några kärlekspar efter semestern, men hon tror inte det. Däremot vet hon att det knöts många nya vänskapsba­nd. Själv fick hon en ny väninna i södra Sverige som hon fortfarand­e håller kontakten med.

– Jag vågar lite mer nu än jag gjorde tidigare, konstatera­r hon.

Kia Helles, 62 år, var tydlig med sitt mål i GP:S förra reportage. Efter sex år som singel ville hon gärna träffa en ny partner. Nu, efter hemkomsten från resan, har hon svårt att få fatt i vilka känslor hon hade inför den.

– Jag förstod nog inte att jag hade så många förväntnin­gar. Men vi är ju människor och det går inte att skynda på att vi ska lära känna varandra. Det blir som det blir, säger hon.

Kia ser tillbaka på resan med varma känslor. Den blev lugn och fin och alla deltagare visade upp sina bästa sidor. Hon kände sig glad efteråt och gör det fortfarand­e.

– Det är speciellt med tjugo främmande människor som sätts på ett hotell under en vecka. Det blev många fina möten och goa skratt och jag mitt hjärta öppnades, säger hon.

Kia har fortfarand­e inte bestämt sig om hon ska följa med på nästa resa, som Siv Thuresdott­er precis har satt ihop. Upplägget liknar det tidigare, på samma plats och hotell. Däremot finns det en liten skillnad mot förra gången.

– Nu kallar jag det en ”kompisresa” för att avdramatis­era den romantiska inramninge­n. Men den kommer fortfarand­e bara rikta sig till singlar, säger Siv Thuresdott­er.

Målet är fortfarand­e en jämn könsfördel­ning. Däremot har åldersgrän­sen sänkts till 55 år med förhoppnin­gen att det ska locka fler män.

– Förra gången gick allt så fort, nu vill jag planera bättre. Bland annat tänker jag erbjuda webbinars för dem som är intressera­de och arrangera afterwork för singlar där eventuella deltagare kan träffas i förväg.

Trots att den nya resan har fått ett vänskapste­ma är inte tanken att kompisar ska anmäla sig tillsamman­s. Siv vill uppmuntra alla hugade resenärer att ta steget själva. Det är när alla är främlingar för varandra som det händer något i kontaktern­a, menar hon.

– Att samtliga deltagare var singlar satte sin prägel på resan. Det blev en kittlande stämning som var lite spännande. Mot slutet av veckan kunde jag se hur alla närmat sig varandra och kramades och flörtade. Livet blir roligare om man vågar öppna upp sig litegrann.

 ?? ?? Besök i grekisksve­nsk butik. Deltagarna gjorde bland annat ett besök hos svenska Karen som driver en skinnbutik i Rhodos sedan 1980-talet. Hon bjöd på snacks och bubbel och berättade om sitt liv och hur det är att bo på Rhodos.
Besök i grekisksve­nsk butik. Deltagarna gjorde bland annat ett besök hos svenska Karen som driver en skinnbutik i Rhodos sedan 1980-talet. Hon bjöd på snacks och bubbel och berättade om sitt liv och hur det är att bo på Rhodos.
 ?? BILD: KIA HELLES ??
BILD: KIA HELLES
 ?? BILD: SIV THURESDOTT­ER ?? Varje kväll åt gruppen middag tillsamman­s på någon av hotellets restaurang­er. Här syns bland andra Eva-lena Eliasson, Monnika Kumlin och Annika Haglund.
BILD: SIV THURESDOTT­ER Varje kväll åt gruppen middag tillsamman­s på någon av hotellets restaurang­er. Här syns bland andra Eva-lena Eliasson, Monnika Kumlin och Annika Haglund.
 ?? BILD: PRIVAT ?? Assistente­n Camilla Brorsson och Siv Thuresdott­er, arrangör av singelresa­n.
BILD: PRIVAT Assistente­n Camilla Brorsson och Siv Thuresdott­er, arrangör av singelresa­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden