Hallands Nyheter

Mysteriet med foster i biskopen Peder Winstrups grav löst

- Alexandra Turku alexandra.turku@gp.se

I november 2013 öppnades kistan till den siste danske, och förste svenske, biskopen i Lund. Till forskargru­ppens förvåning hittades ett foster i fotändan. Nu har gåtan om vem fostret var lösts – med hjälp av dna-teknik och släktforsk­ning.

Under 1600-talet erövrade svenskarna Skåne från Danmark och i samband med det lyckades Lundabisko­pen Peder Winstrup övertala svenska kungen att grunda Lunds universite­t. Han beskrivs av Historiska museet i Lund som en företagsam man som var både professor i fysik och filosofi och en pionjär inom boktryckar­konsten, men har också beskrivits som en maktlysten person som misstänkte­s för högförräde­ri och för att vara en ”dålig svensk”.

Efter hans död har hans kropp vilat i Domkyrkan i Lund, fram tills 2013 då man beslutade att han skulle begravas på kyrkogårde­n i stället. Men när kistan öppnades möttes forskarna av flera överraskni­ngar. En var att hans kropp var oerhört väl bevarad, en lufttorkad mumie där de inre organen fanns bevarade. En annan var att han inte låg ensam i kistan. Under biskopens fötter hittades ett fem till sex månader gammalt inlindat foster.

Genforskar­e som blev nyfikna på fyndet ville ta reda på varför fostret begravts med den gamla biskopen och huruvida det fanns ett släktskap mellan dem.

– Att placera en kista i ett kor är en sak, men att placera fostret i biskopens kista en helt annan. Det fick oss att undra om det fanns något släktskap mellan fostret och biskopen, sa Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi och en av de ledande forskarna bakom en studie som gjordes 2021, till Lund universite­t.

En första analys som gjordes 2021 påstod att biskopen och fostret var tvillingar – något som avfärdades då det inte kändes rimligt. Nya analyser föreslog i stället att det var en sonson till biskopen, men inte heller det har visat sig stämma.

Svaret på gåtan ska nu ha hittats – i en databas för dna-släktforsk­ning.

Göran Runfeldt, chef för forsknings­avdelninge­n i det amerikansk­a släktforsk­ningsföret­aget Family tree, säger att de kartlagt en genetisk kromosom-kod. Nu säger forskarna att det var biskopens dotterson som man hittat.

– Genom att vi kartlägger hela kromosomen hittar vi inte bara de vanligaste mutationer­na, utan även andra. Vi såg då att det fanns en liten skillnad, som visade att det var en dotterson, säger Göran Runfeldt till Forskning & Framsteg.

Eftersom att Y-kromosomer ärvs i stort sett oförändrad­e från fadern så kunde därför inte röra sig om en sonson, menar forskarna.

Biskopen Peder Winstrup hade två döttrar, men det är inte säkert vem av dem som kan ha burit barnet. Eftersom släkten dött ut kommer det inte heller gå att få något svar från efterlevan­de.

Utöver frågorna om Peder Winstrup och det lilla barnet så har det även funnits unika möjlighete­r att undersöka hur levnadsmil­jön var i Lund på 1600-talet. Eventuella sjukdomar som biskopen led av kan ge svar på saker som kvalitén på dricksvatt­net, luftförore­ningar och vilka parasiter som frodades.

Till exempel har röntgenund­ersökninga­r visat att biskopen haft svår karies och plågats av infektione­r i munhålan, uppgav Kulturport­al Lund år 2019.

– Det tyder på att han åt mycket sött. Inte konstigt, han var ju en ståndspers­on och dessutom välbärgad, sa osteologen Caroline Ahlström Arcini, som undersökt kvarlevorn­a, i en intervju med Kulturport­al Lund.

Även allt som biskopen begravdes med, från bädden av växter som han låg på till rocken av silkessamm­et kan ge nya ledtrådar om livet förr. Bland växterna finns dessutom ett mycket omfattande insektsmat­erial bevarat.

– Han är en unik tidskapsel från 1600-talet och kommer att kunna berätta mycket om den tid och miljö han levde i, säger Per Karsten, tidigare chef för Historiska museet i Lund som ledde ett av Winstrup-projekten, till Kulturport­al Lund.

 ?? BILDER: OLA TORKELSSON ?? När biskopen Peder Winstrups kista öppnades möttes forskarna av flera överraskni­ngar. En var att hans kropp var oerhört väl bevarad, en lufttorkad mumie där de inre organen fanns bevarade.
BILDER: OLA TORKELSSON När biskopen Peder Winstrups kista öppnades möttes forskarna av flera överraskni­ngar. En var att hans kropp var oerhört väl bevarad, en lufttorkad mumie där de inre organen fanns bevarade.
 ?? ?? ”Han är en unik tidskapsel från 1600-talet och kommer att kunna berätta mycket om den tid och miljö han levde i”, sa Per Karsten, tidigare chef för Historiska museet i Lund som ledde ett av Winstrup-projekten, till Kulturport­al Lund år 2019.
”Han är en unik tidskapsel från 1600-talet och kommer att kunna berätta mycket om den tid och miljö han levde i”, sa Per Karsten, tidigare chef för Historiska museet i Lund som ledde ett av Winstrup-projekten, till Kulturport­al Lund år 2019.
 ?? ?? Svaret på gåtan ska nu ha hittats – i en databas för dna-släktforsk­ning. Fostret ska vara hans dotterson. Men det är inte känt vem av hans två döttrar som burit barnet.
Svaret på gåtan ska nu ha hittats – i en databas för dna-släktforsk­ning. Fostret ska vara hans dotterson. Men det är inte känt vem av hans två döttrar som burit barnet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden