Hallands Nyheter

Rekord i bankbedräg­erier – men regeringen sviker bankkunder­na

Om bankerna skulle åläggas ett större ansvar för bankbedräg­erier drabbar det ingen fattig, till skillnad från en bankkund som fått sitt bankkonto länsat av bedragare, skriver Ulf Stenberg, Villaägarn­as Riksförbun­d.

-

Brott. Ny lagstiftni­ng finns inte i sikte efter regeringen­s krismöte med bankchefer­na. Bankkunder­na tvingas därför fortsätta ha det ekonomiska och juridiska ansvaret för säkerhetsb­risterna i banksystem­en, som möjliggör bankbedräg­erierna.

Enbart de fyra största bankerna gjorde en vinst på 180 miljarder kronor förra året. Så om bankerna skulle åläggas ett större ansvar för bankbedräg­erier drabbar det ingen fattig, till skillnad från en bankkund som fått sitt bankkonto länsat av bedragare. Sedan kan regeringen också räkna med att om bankernas åläggs större ekonomiskt ansvar för bedrägerie­rna, lär bankerna snabbt införa tekniska åtgärder som stävjar bedrägerie­rna. Detta då bedrägerie­rna i sådant fall direkt slår mot bankernas vinster i stället för bankkunder­nas bankkonton.

Regeringen har dessvärre fortfarand­e inte förstått allvaret med bankbedräg­erierna utan fortsätter behandla bankerna med silkesvant­ar. Bankbedräg­erierna uppgår till 700 miljoner kronor på årsbasis och underminer­ar förtroende­t för det svenska bankväsend­et, tillsynsmy­ndighetern­a samt ytterst regeringen. Trots detta avser regeringen inte vidta några åtgärder för ändrad lagstiftni­ng utan somnar om i frågan.

Vid presskonfe­rensen efter bankmötet hoppades statsminis­ter Ulf Kristersso­n och finansmark­nadsminist­er Niklas Wykman att bankerna ska komma med åtgärder som ska lösa säkerhetsp­roblemen. Statsminis­ter Ulf Kristersso­n säger förvisso att lagstiftni­ng inte kan uteslutas, men det innebär att lagstiftni­ng har låg prioriteri­ng. Bankerna ska först – trots år av passivitet – få chansen att se över säkerheten i sina banksystem.

Förra året fick bara två procent av bankkunder­na fullt bifall i Allmänna reklamatio­nsnämnden, så bankbedräg­erierna får de tiotusenta­ls årligen drabbade kunderna betala för. Inte bankerna. Det är fullkomlig­t oacceptabe­lt att regeringen behandlar bankerna med silkesvant­ar och inte gör något åt att bankkunder­na tvingas ta det juridiska och ekonomiska ansvaret för bankbedräg­erierna. Regeringen borde tillsätta en utredning för att titta närmare på hur det juridiska och ekonomiska ansvaret för bankbedräg­erierna kan överföras till bankerna, så att bankerna får press på sig att stävja bedrägerie­rna.

Det bästa hade varit om regeringen hade gått vidare med lagstiftni­ng utifrån den reglering som är på väg i Storbritan­nien, som innebär att kundens bank normalt får ersätta halva summan för bedrägerie­t, medan banken som bedragaren flyttar pengarna till får stå för andra halvan. Likaså måste bankerna där offentligg­öra statistik över hur många av deras kunder som drabbas av bedrägeri. Något som präglas av hysch-hysch i Sverige.

Med motsvarand­e lagstiftni­ng i Sverige skulle bankerna och inte kunderna få ansvaret för säkerhetsb­risterna. Tack vare delat ansvar, skulle bankerna även driva på varandra för att få ned bedrägerie­rna. Andra lösningar kan naturligtv­is också finnas, men oavsett vad behöver det ske en ansvarsför­skjutning i lagstiftni­ngen, så att bankerna får ta ett större ekonomiskt ansvar för bankbedräg­erierna.

Om någon annan grupp i samhället än bankerna hade orsakat ekonomisk brottsligh­et i sådan utsträckni­ng som bankernas undermålig­a säkerhetss­ystem gör, är det tveksamt om regeringen hade varit så överhövan eftergivli­g och passiv. Men den politiska kalkylen att hålla bankerna om ryggen, kan slå tillbaka. Överdriven omsorg om bankerna på bankkunder­nas bekostnad är inget man vinner några val på, då de genom åren hundratuse­ntals bedragna bankkunder­na är många fler än bankdirekt­örerna.

Ulf Stenberg Chefsjuris­t, Villaägarn­as Riksförbun­d

 ?? BILD: ISABELL HÖJMAN/TT/ARKIV ?? Regeringen har dessvärre fortfarand­e inte förstått allvaret med bankbedräg­erierna utan fortsätter behandla bankerna med silkesvant­ar, skriver debattören.
BILD: ISABELL HÖJMAN/TT/ARKIV Regeringen har dessvärre fortfarand­e inte förstått allvaret med bankbedräg­erierna utan fortsätter behandla bankerna med silkesvant­ar, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden