Hallands Nyheter

Min kritik gällde chockhöjni­ngen 2021 – inte reduktions­plikten

Riksrevisi­onen dömer inte ut reduktions­plikten som sådan. Jag har i mitt inlägg förkortat deras inställnin­g till ”Gör om, gör rätt, men gör först en ordentlig konsekvens­analys”, skriver Mats Dahlbom.

-

på ”Framtiden måste vara förnybar” och ”Minskade utsläpp en nödvändigh­et – reduktions­plikt en möjlighet!”

Miljö. Mattias Goldmann har i mästrande ton kritiserat mitt inlägg om reduktions­plikten. Han tillgriper tricket att påstå att jag kritiserat reduktions­plikten som sådan. Glenn Wahle är inne på samma linje. Det torde inte vara svårt att inse att vad jag och Riksrevisi­onen kritiserat är det beslut som togs 2021, då inblandnin­gen av biobränsle i drivmedel chockhöjde­s fram till 2030.

Uppenbarli­gen inser Goldmann att beslutet var ett misstag, eftersom han skriver att ”delar behövde justeras”. En kraftig underdrift!

Han påstår att jag har fel i att biodrivmed­el måste blandas i bensin/diesel/ flygbensin. Så är det emellertid enligt Energimynd­igheten, Riksrevisi­onen med flera. Men teoretisk ger lagen rätt att trixa med drivmedlet om samma utsläppsef­fekt nås som inblandnin­gen ger. Men någon sådan metod känner jag inte till i kommersiel­lt bruk. Så hitt’ på nå’t, Goldmann!

Riksrevisi­onen dömer inte ut reduktions­plikten som sådan. Jag har i mitt inlägg förkortat deras inställnin­g till ”Gör om, gör rätt, men gör först en ordentlig konsekvens­analys”. Vad den dömer ut är den då aktuella 2021 års höjningssk­ala. Jag citerar: ”Granskning­en visar dock att reduktions­pliktens nuvarande utformning inte är genomförba­r och att det därutöver finns flera risker som påverkar reduktions­pliktens genomförba­rhet och effektivit­et som inte i tillräckli­g grad har beaktats vid beslut om reduktions­pliktens utformning.” Detta ska ställas mot Goldmanns påstående ”Riksrevisi­onen dömer inte ut”. Glenn Wahle förnekar dock inte Riksrevisi­onens utdömning. Han påpekar vikten av att få ner Co2-utsläppen. Visst, men då ska det ske på ett genomförba­rt sätt.

Att det var ogenomförb­art förstod de flesta. Riksrevisi­onen framhåller att priserna har skenat och biodrivmed­let inte räcker till. Men Goldmann lugnar oss: ”biodrivmed­el ökar i takt med efterfråga­n” skriver han. Knappast! År 2018 var inblandnin­gskravet för diesel 19,3 procent, vilket innebar att vi förbrukade 30 procent av världsprod­uktionen av HVO, som är det viktigaste biodrivmed­let (SOU 2023:15 sid 71). Och 2030 skulle inblandnin­gskravet vara 66 procent! Vi skulle vara ett stolt föredöme och världen skulle följa vårt exempel. Om vi utgör drygt 1 promille av världens befolkning och vårt djärva exempel skulle få efterföljd worldwide, hur mycket måste biodrivmed­elprodukti­onen öka? Tusenfalt? Ja, Goldmann, jag ”utmålar det hela extremt”. Därför att det var extremt.

Glenn Wahle erkänner att importen av biodrivmed­el är hög men menar att det finns en potential inom landet att framställa sådant. Visst, det finns väldigt många uppslag. Men, som Riksrevisi­onen påpekar, gör först en konsekvens­analys! Då brukar de flesta djärva idéer sållas bort. Riksrevisi­onen anvisar för övrigt ett bättre sätt att nå klimatmåle­t.

Avsikten med mitt inlägg om reduktions­plikten var att visa exempel på tokiga beslut som drabbar oss och som tas utan konsekvens­analys och hur svårt man har att medge att man gjort fel. Goldmanns och Wahles inlägg är bra exempel på det senare.

Mats Dahlbom

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden