Hallands Nyheter

Södra längan ska få nytt tak och reparerad vägg

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Den södra slottsläng­an på Varbergs fästning lider av fuktinträn­gning. Men nu stundar en stor reparation som ska råda bot på problemen.

Många varbergare och turister har varit i Rikssalen på Varbergs fästning. Här har arrangerat­s fester och konserter och många utställnin­gar. Salen ligger i den södra slottsläng­an.

Men Rikssalen mår inte bra. Den lider av fuktinträn­gning från yttervägge­n i söder. Och våren 2020 slets delar av yttertaket av i hårda vindar. En akutrepara­tion gjordes samma sommar.

Fästningen ägs och förvaltas av Statens Fastighets­verk och nu planerar myndighete­n en rejäl insats för södra längan. Man har nyligen sökt bygglov för att få lägga nytt tak och foga om fasaden som vetter åt söder.

– Fuktproble­matiken i Rikssalen kommer bli bättre när vi åtgärdar fasaden, säger förvaltare Annelie Andersson på Statens Fastighets­verk och fortsätter:

– Vi vill upphandla de här arbetena så fort som möjligt. Förhoppnin­gen är att vi ska kunna resa byggställn­ingar i mars och sedan utföra arbetet under våren och sommaren. Omfogninge­n av fasadmuren ska göra tätskiktet bättre. Det här är ett jättestort arbete och vi gör det för att fastighete­n ska må bra långsiktig­t.

Museets arbete ska inte påverkas av den reparation som planeras nu i vår och sommar, enligt Annelie Andersson.

Rikssalen är även i behov av ny ventilatio­n, men det projektet står för sig självt och kommer att dröja till 2026 eller därefter.

Under Rikssalen finns Eskils källare – även den en lokal för fest och museiverks­amhet. Den är också drabbad av fuktinträn­gning, men fukten där kan vara relaterad till marken snarare än yttervägge­n. Även Eskils källare finns på SFV:S att göra-lista – men också den som ett eget projekt.

– Vad gäller Eskils källare behöver vi ha med oss en geolog för att utreda problemet.

 ?? BILD: REBECKA KVINT ?? Södra längan på Fästningen ska renoveras. Fasaden ska fogas om och nytt tak ska läggas.
BILD: REBECKA KVINT Södra längan på Fästningen ska renoveras. Fasaden ska fogas om och nytt tak ska läggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden