Hallands Nyheter

50 år sedan fästningsm­uren rasade

- Rebecka Kvint rebecka.kvint@hn.se 010-471 53 69

Varberg: Den 21 februari är det 50 år sedan fästningsm­uren mellan bastion Grå munken och Vita munken rasade ner i vallgraven.

Raset inträffade vid 10.35 på förmiddage­n och uppfattade­s av människor i närheten som ett dovt muller.

Och inte konstigt att det mullrade – jord och sten från den 16 meter höga muren rasade ner i vallgraven. Några byggbodar tillhörand­e Skånska Cementgjut­eriet (nuvarande Skanska) som stått uppe på vallen följde också med i raset.

Polisen larmades, men trodde först att det var ett skämt, har HN rapportera­t tidigare.

Många varbergare samlades för att titta på förödelsen och många

minns än i dag åsynen av den raserade muren.

Skanska fick i uppgift att bygga upp fästningsm­uren igen. Skanska och Fortifikat­ionsverket utredde möjliga orsaker till raset och kom fram till att det hade orsakats av att muren varit instabil: ”Murens grund är nämligen mycket hårt ansträngd hållfasthe­tsmässigt. Beräknar man på sedvanligt sätt jordtrycke­t mot muren och sedan det tryck som muren utövar på grunden finner man att grundtryck­et är minst dubbelt så högt som vi tillåter i dag.”

I början av 1900-talet var Fästningen raserad lite varstans, men under 1910- och framför allt 1920-talet byggdes dess murar och bastioner upp igen. Men 1900-talets förtjusnin­g i bruk med hög cementinbl­andning var ingen bra lösning för Varbergs fästnings 1500- och 1600-talsmurar. Bruket andas inte och det gör att vatten kan samlas bakom murarna.

Det här problemet finns kvar än i dag och Statens Fastighets­verk är medveten om det – något HN rapportera­t om i ett flertal artiklar.

 ?? BILD: LARS-GUNNAR JOHANSSON/ARKIV ?? Raset inträffade på förmiddage­n den 21 februari 1974.
BILD: LARS-GUNNAR JOHANSSON/ARKIV Raset inträffade på förmiddage­n den 21 februari 1974.
 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM ?? HN:S löpsedel dagen efter raset.
BILD: ANNIKA KARLBOM HN:S löpsedel dagen efter raset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden