Hallands Nyheter

21 februari

-

Namnsdag

I dag har Hilding namnsdag. Namnet är nordiskt och kommer av fornisländ­skans hildr – ”strid”. Det blev populärt på 1800-talet i samband med nationalro­mantiken.

Citatet

”Skådespele­ri är konsten att få folk att låta bli att hosta.”

Sir Ralph Richardson, brittisk skådespela­re, 1902–1983.

Bemärkelse­dagen

I dag är det internatio­nella modersmåls­dagen, instiftad av Fn-organet Unesco. På flera håll i världen anordnas aktivitete­r för att lyfta fram språklig mångfald.

Det hände då

För 37 år sedan, 1987, valdes Olof Johansson till partiledar­e för Centerpart­iet, nuvarande Centern, efter Karin Söder. Johansson fick under åren utstå mycket intern kritik, särskilt för sitt samarbete med Socialdemo­kraterna. Han kryssade sig ändå fram mellan kritikerna tills han 1998 lämnade över till Lennart Daléus.

För 77 år sedan, 1947, demonstrer­ades den första kameran som kunde fotografer­a, framkalla och trycka ut ett fotografi på en gång. Det tog omkring en minut från knäppning till bild. Kameran kom ut i handeln kommande år, tillverkad av Polaroid, och blev en succé. Efter digitalkam­erans intåg är dock marknaden för direktfram­kallande analoga kameror inte så stor.

För 160 år sedan, 1864, välsignade­s St. Francis Xavier Catholic Church i Baltimore, USA. Det var den första katolska kyrkan för svarta i staterna, som hade hänvisats till platser längst bak i kyrkorna eller till källarloka­ler.

För 260 år sedan, 1764, dömdes den brittiske publiciste­n John Wilkes för att i ett nummer av sin tidning, The North Briton, ha kritiserat kungen och dessutom ha tryckt en osedlig skrift. Wilkes, som också var politiker, blev utesluten ur underhuset för sitt tilltag och flydde till Paris. Därmed utdelades aldrig något straff.

För 84 år sedan, 1940, bombades Pajala i Norrbotten av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdra­g över Finland. Den 6

ARKIVBILD: TT mars erkänner Sovjetunio­nen att bombningen är ett misstag, vilket blir den enda kränkninge­n av svenskt territoriu­m under andra världskrig­et, som Sovjetunio­nen erkänner.

För 61 år sedan, 1963, tas världens första aktiva kommunikat­ionssatell­it ur bruk, den amerikansk­a Telstar.

För 56 år sedan, 1968, deltar Sveriges dåvarande utbildning­sminister, Olof Palme, i en demonstrat­ion i Stockholm tillsamman­s med Nordvietna­ms Moskvaamba­ssadör. I ett tal kritiserar han USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatis­k kris mellan Sverige och USA.

Födelsedag­ar

För 62 år sedan, 1962, föddes skådespela­ren Jakob Eklund. Han inledde sin karriär på Dramaten och slog därefter igenom på vita duken i ”Änglagård” (1992). Eklund har medverkat i en lång rad filmer och tv-serier, bland annat har han gestaltat kriminalar­en Johan Falk i ”Noll tolerans” (1999) och dess uppföljare. På senare år har han bland annat synts i filmen ”En komikers uppväxt” (2019) och Viaplay-serien ”Maskinerie­t” (2020).

För 82 år sedan, 1942, föddes den tyska regissören och skådespela­ren Margarethe von Trotta. Hon har ofta tagit upp individens roll i samhället, exempelvis i filmer som ”Två tyska systrar” (1981) och ”Kvinnorna på Rosenstras­se” (2003). Trotta har också regisserat biografier som ”Hannah Arendt” (2012).

Hört och hänt

För 75 år sedan, 1949, sändes det första avsnittet av tv-serien ”A woman to remember” i USA. Avsnittet var 15 minuter långt och serien var en av de första såpoperorn­a som sändes i tv. Den handlade om skapandet av en fiktiv såpopera i radio.

5…

… vagnar drogs av ånglokomot­ivet som britten Richard Trevithick byggde för 220 år sedan, 1804. Tåget färdades från ett järnverk i Penydarren, Wales, ned till kusten. Det var en av världens första tågresor.

Namn vi minns

För 279 år sedan, 1745, föddes arkitekten Olof Tempelman (död 1816). Han har ritat flera offentliga byggnader i nyklassici­stisk stil, däribland Forsmarks kyrka (1793), Härnösands gymnasium (1785) och Gustav III:S paviljong vid Haga slott (1787). Tempelman blev professor vid Konstakade­mien i Stockholm år 1779.

 ?? ?? Olof Palme.
Olof Palme.
 ?? BILD: RICCARDO DE LUCA ?? Margarethe von Trotta.
BILD: RICCARDO DE LUCA Margarethe von Trotta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden