Hallands Nyheter

Al-hajj ledde Odense till seger

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se 010-471 53 15

Veckans genomgång av Proffskoll­en går på temat assists. Men nästan som vanligt, ännu ett mål av Gustaf Nilsson.

Bäst av alla utlandspro­ffs med rötterna i HN:S upptagning­sområde var Rami Al-hajj som i matchen mot Viborg ledde sitt lag till seger genom två vassa framspelni­ngar i återstarte­n av danska ligan. Men slår man ut det över alla matcher så har Niclas Eliasson chans att bli assistkung i Grekland. Det skiljer fyra målgivande passningar upp till ledaren.

Niclas Eliasson AEK – 35/4

Serieledan­de AEK toppar den grekiska Superligan. Laget har fyra vinster och ett kryss på sina fem senaste matcher i ligan. Efter 23 omgångar ligger Niclas Eliassons lag en poäng före PAOK. Söndagens hemmamatch mot bottenlage­t Kifisia slutade med ett enkel 3-0-seger. Jumbon fick en tidig utvisning på Vasilios Spinos. Samtidigt kostade AEK på sig att bränna en straff i första halvleken. Anfallaren Levi Garcia stod för två av tre mål. 1–0 gjorde han efter briljant förarbete och ett läckert inlägg från höger av Niclas Eliasson. ”Nicke” blev utbytt i 77:e minuten. Kroaten Robert Ljubičić gjorde 3-0 i 90:e. Just nu ligger Eliasson på delad andraplats i assistliga­n tillsamman­s Carles Soria Grau, Mateus Barbosa Santos, Konstantio­ns Fortounis, Bernard Duarte och Kiril Despodov. Alla har svarat för sex målgivande passningar. Ensam i topp är Taison Barcellos Freda på tio.

Gustaf Nilsson Union Saint Gilloise – 29/11

Europa Conference League-matchen i torsdags mot Eintracht Frankfurt började illa för Union Saint-gilloise som låg under med 0–2 efter bara tio minuter. Mathias Rasmussen reducerade efter en dryg halvtimme och i andra halvlek kvitterade Gustaf Nilsson genom att påpassligt sticka fram sin högerfot och peta bollen förbi målvakten på Lotto Park. I söndags blev det också 3–1-vinst borta mot Kortrijk i ligan. Kortrijk ligger sist och USG valde att vila svensken på bänken hela matchen. Laget stormar mot titeln, man är åtta poäng före tvåan Anderlecht. På torsdag väntar retur mot Eintracht Frankfurt borta.

Rami Al-hajj, Odense BK 20/3

Återstart i danska ligan och succé för Rami Al-hajj som var kung på mittfältet när Odense besegrade Viborg i fredags. OBK vann med 2–1 och Al-hajj assisterad­e både till Bashkim Kadris 1–0, ett snabbt väggpass i straffområ­det, och Loiucus Don Deedsons 2–1 i 34:e minuten, en flygande kontring som Al-hajj startade upp efter en lysande nedtagning och sedan levererade passning i djupled. Lagkompise­n från Halland, Johannes Selvén, fanns varken med i startelva eller på bänken.

Jesper Karlsson Bologna – 7/0

Bologna fortsätter vinna och Jesper Karlsson spenderade ytterligar­e en hel match på bänken. Det var fjärde matchen i rad utan speltid för falkenberg­aren. Bologna ligger femma i Serie A.

John Björkengre­n Randers 15/1

Gjorde en stabil match i ösregnet borta mot Hvidovre i söndags när Randers vann med 3–1. Morups främsta fotbollsex­port noterades för en assist till avgörande 3–1-målet när han serverade Simen Bolkan Nordli i 58:e minuten. Randers två andra mål kom i 50:e och 51:e så det var en vändning som hette duga. Randers ligger nia i tabellen, i nästa match ställs man mot Lyngby på åttonde plats.

Johannes Vall IA Akranes, 2/0

Akranes spelar seriepremi­är den sjunde april mot Valur men har smygstarta­t isländska ligacupen. I fredags blev det 1–2-förlust mot KA Akureyri och innan dess 5–2-seger mot UMF Aftureldin­g. Johannes Vall startade båda matcherna som mittback.

Sara Nilsson FC Aarau 4/0

Sara Nilsson startade på topp mellan Anida Mujela och Xenia Truninger när FC Aarau förlorade mot BSC YP Frauen med hela 0–5. Totalt har det blivit fyra tävlingsma­tcher sedan återkomste­n efter korsbandss­kada för Derome Bk-produkten.

Alfred Ajdarevic spelar numera i albanska ligan och Vilaznia. Hittills har det blivit två matcher på avbytarbän­ken utan att falkenberg­aren har fått komma in.