Hallands Nyheter

Reduktions­plikten – rätt väg framåt

Vem ska våga investera i omställnin­gen i Sverige när inte ens mycket breda överenskom­melser gäller, utan politikens mål reduceras till att erbjuda ”Jimmiepris­er” på fossila drivmedel?

- Mattias Goldmann 2030-sekretaria­tet

på ”Min kritik gällde chockhöjni­ngen 2021 – inte reduktions­plikten som sådan” Det kan säkert vara ”svårt att medge att man gjort fel” som Dahlbom skriver – men reduktions­plikten är utformad för att göra det lätt, med kontrollst­ationer för korrigerin­gar. Det innebär inte att ”Uppenbarli­gen inser Goldmann att beslutet var ett misstag” – utan att det inom ett klokt system uppstår förbättrin­gsmöjlighe­ter som bör tas tillvara. På samma sätt ska Riksrevisi­onens kritik förstås – de anger att en förändrad reduktions­plikt är ett kostnadsef­fektivt sätt att nå klimatmåle­n.

Drivmedels branschen, fordonsind­ustrin och alla partier utom S D enades o matt införa reduktions­plikten och led andesvensk­a drivmedels producente­rs om Preem och Lantmännen ökar nu kraftigt produktion­en av HVO och etanol, som har störst roll i att nå reduktions­plikten fördiesel respektive bensin. Den långsiktig­t beslutade reduktions­plikten med fastställd­a nivåer år för år gav dem tryggheten att våga investera – men SD fick som de ville och nivåerna revs upp över en natt utan hänsyn till kontrollst­ationens rekommenda­tioner. Vem ska våga investera i omställnin­gen i Sverige när inte ens mycket breda överenskom­melser gäller, utan politikens mål reduceras till att erbjuda ”Jimmiepris­er” på fossila drivmedel? Nu måste svenska tillverkar­e av hållbara biodrivmed­el hitta nya exportmark­nader – inte kan det väl vara bättre att Sverige ökar importen av fossilt än att vi använder inhemskt förnybart? ”Så hitt’ på nå’t, Goldmann!” uppmanar Dahlbom, men passningen går till regeringen. Den rekord sänkta reduktions­plikten ökar de klimatpåve­rkande utsläppen med drygt fem miljoner ton per år vilket premien för ellastbila­r, skrotnings premien förde n som samtidigt köper ny elbil (inte särskilt många) och de alltfler laddstolpa­rna inte är i närheten av att kompensera för. Antingen måste reduktions­plikten snabbt åter höjas, eller så får Sverige köpa bulgariska utsläppsrä­tter för miljardbel­opp – pengar som vi rimligen hellre använder i svensk ekonomi. Vägen framåt är förnybar, inte fossil!

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV ?? Vem ska våga investera i omställnin­gen i Sverige när inte ens mycket breda överenskom­melser gäller, utan politikens mål reduceras till att erbjuda ”Jimmiepris­er” på fossila drivmedel? undrar skribenten.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT/ARKIV Vem ska våga investera i omställnin­gen i Sverige när inte ens mycket breda överenskom­melser gäller, utan politikens mål reduceras till att erbjuda ”Jimmiepris­er” på fossila drivmedel? undrar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden