Hallands Nyheter

Ambulanspe­rsonal i Gaza kommer behöva år av terapi

Barn sprängs ihjäl och kollegerna dör i bombregnet. Med livet som insats försöker ambulanssj­ukvårdare rädda liv i krigshärja­de Gaza. – Det här kriget har varit ett av de tuffaste, säger en sjukvårdar­e i en dokumentär från arabiska BBC.

- Paulina Sörlin Kristin Groth

Journalist­en Feras Al Ajrami sitter med i passagerar­sätet när ambulansen ilar fram längs förstörda gator. Han filmar sig själv snabbt. I famnen sitter ett halvsovand­e litet barn, hon hänger över hans armar. Längst bak i ambulansen sitter en annan sjukvårdar­e och försöker skaka liv i ett spädbarn. Barnet hänger upp och ned, med ansiktet mot golvet.

– Inget kommer att stoppa oss från att fortsätta vårt humanitära arbete, säger ambulansfö­raren Alaa al-halaby, samtidigt som han navigerar ambulansen genom rasmassor.

Under filmens gång hamnar vårdteamet mitt i flera bombanfall.

– Vi har aldrig blivit så tungt beskjutna, vi har inte upplevt sådana här skräckuppl­evelser förut. Bebisar, deras kroppar, helt söndersprä­ngda, säger sjukvårdar­en Bassel el-talleh, som har arbetat under flera tidigare krig i Gaza.

Hans kollega Mohamed Mekkawy har arbetat som volontär för palestinsk­a Röda Halvmånen de senaste tio åren.

– Det här kriget har varit ett av de tuffaste. Under de första tre dagarna förstördes lika mycket och dödades lika många som under alla tidigare krig sammanlagt, säger 43-åringen.

– Vi har sett så mycket tragedi, vi är trötta. Vi kommer att behöva gå i terapi i ett helt år. Inte ens ett år skulle vara nog för oss ambulanssj­ukvårdare, säger Mekkawy i dokumentär­en.

Rami Khamis pratar med sina två döttrar i kommunikat­ionsradion som ambulanssj­ukvårdarna använder. Han gråter när de lägger på, kroppen hänger. Han får en kram av en kollega.

– Varje gång kriget eskalerar håller mina döttrar hårt i mig. De säger ”nej pappa, åk inte, du kommer att skadas”.

– Den tuffaste dagen var när vi nåddes av nyheterna att våra kolleger dödats, säger Khamis, och syftar på en attack den 11 oktober då en ambulans sprängdes i området Abraj al-nada.

Tre av männens kolleger dödades då.

Samtidigt visar en ny analys – baserad på begränsade tillgängli­ga källor samt sms- och telefonint­ervjuer – från Global Nutrition Cluster som leds av Unicef att hundratuse­ntals barn riskerar att dö på grund av sjukdomar och brist på mat och rent vatten i Gaza. Risken är stor att undernärin­gen fortsätter att öka i området.

Vart sjätte barn under två års ålder i Gaza lider av akut undernärin­g och 93 procent av barnen under fem år har en eller flera sjukdomar. Situatione­n är särskilt svår i norra Gaza, som har varit avstängt från bistånd i flera veckor. I Rafah i södra Gaza där hjälp har varit mer tillgängli­g är 5 procent av barnen under två år akut undernärda.

”Detta är ett tydligt bevis på att tillgång till humanitärt bistånd behövs och kan bidra till att förhindra de värsta utfallen”, skriver Unicef i ett pressmedde­lande.

 ?? BILD: FERAS AL-AJMARI ?? Dagen då ambulanssj­ukvårdarna förlorade sina kollegor var den värsta, enligt Rami Khamis. Bild från dokumentär­en.
BILD: FERAS AL-AJMARI Dagen då ambulanssj­ukvårdarna förlorade sina kollegor var den värsta, enligt Rami Khamis. Bild från dokumentär­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden