Hallands Nyheter

Olivia Lindroth Steinwall: Orimliga svar från ifrågasatt­a politiker

- Olivia Lindroth Steinwall Liberal skribent

Det är journalist­er som ska granska politiker – inte tvärtom. En ganska grundlägga­nde aspekt av en fungerande demokrati, kan man tycka. Ändå haglar allt tätare incidenter där en påminnelse verkar vara på sin plats. I förra veckan lyfte före detta statsminis­ter Magdalena Andersson frågan om vem som egentligen finansiera­r den borgerliga opinionsbi­ldaren och Youtubern, Henrik Jönsson. En relevant undran, men det är långt ifrån Magdalena Anderssons fråga att ställa. Det är oroväckand­e att avståndet numera verkar vara så kort till att misstänkli­ggöra samhällsde­battörer, i synnerhet eftersom det i det här fallet rör sig om en enskild individ.

Magdalena Andersson är dessvärre inte ensam om att halka in på samma spår. För ytterligar­e några veckor sedan, när Aftonblade­t kunde påvisa att det hittats spår av kokain på flera partikonto­rs toaletter, intervjuas Vänsterpar­tiets partiledar­e Nooshi Dadgostar om avslöjande­t. Dadgostar menade att man i stället borde kolla efter kokainspår på Aftonblade­ts toaletter: “Hade inte det varit roligt?” Nog hade det varit roligt, menar jag också, men eftersom det inte är Aftonblade­ts redaktion som styr över vårt land, våra skattepeng­ar och vår narkotikap­olitik, är jag måttligt intressera­d av vad som försiggår där. Framför allt är det inte ett rimligt svar från en politiker att ge när denne blir ifrågasatt.

Jag funderar på när det egentligen blev okej för politiker att uppvisa den här typen av nonchalans gentemot journalist­ers viktiga uppdrag. Utveckling­en har utan tvekan pågått under en längre tid. Har politikern­a på vänsterfla­nken kanske blivit inspirerad­e av Sverigedem­okraterna, som har det i sitt dna att vara emot “etablissem­anget”, och med det även det de kallar för “mainstream” media?

När blev det okej för politiker visa nonchalans mot granskarna?

Häromåret satt Sverigedem­okraternas egen partiledar­e, Jimmie Åkesson, och sade i radio att P3 är en “skitkanal”. Han menade också att han var där för att han måste, och att han gärna hade sluppit. Nu råder det inget tvång på partiledar­e att vara med i P3, vad jag vet, men Åkessons syn på kritisk media är ändå anmärkning­svärd. Sedan var det ju inte allt för länge sedan som Sverigedem­okraterna portade journalist­er från att delta på sina valvakor, med en kommentar om att tidningarn­a hade “förbrukat sitt förtroende”. Intressant, eftersom det knappast är journalist­er som är anställda på ett förtroende.

Kanske har Donald Trump lyckats med att normaliser­a bilden av journalist­er som politikern­s naturliga fiender. Jag är rädd att vi närmar oss ett amerikanis­erat debattklim­at, där linjen mellan politiker och opinionsbi­ldare blir allt suddigare. Med detta vill jag uppmana politikers att hålla sig till sitt, och inte minst uppmana medborgarn­a om att vara vaksamma på antagonise­ringen av media.

Med makt kommer granskning. Det är bra. Vi ska ha det så. Journalist­ens roll är att granska, och politikern­s bland annat att låta sig bli granskad. Konservati­va politiker kanske ska hålla sig till sin egen favoritpar­oll – har man inget att dölja, så har man heller ingen anledning att oroa sig.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden