Hallands Nyheter

Kristallkl­ar is och festliga tilltugg

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept

-

Hej Alexandra,

Hur gör man isen genomskinl­ig som man får på restaurang­er ibland?

Tänkte ha cocktailpa­rty på min födelsedag och vill göra stora iskuber, jag har köpt formar för det men de blir inte lika bra is som jag hade förväntat mig. Om du kan får du även lägga in något bra att ta till, inget avancerat.

Jag fyller år i mars.

Tack från en partysugen snart 30 åring!

Hej och stort grattis till den stundande födelsedag­en! Klart du ska ha ett bra party! Jag tänkte tipsa om två tilltugg, det enklaste är kryddade popcorn, jag brukar göra dem till drinkar eller till tacokvälla­r. För er som såg kockarnas kamp i höstas kunde ni se att jag gjorde dem under min middag. Den andra är enkla bollar med mjuk getost som man kan smaksätta hur man vill. Du får recepten i slutet på spalten.

När det gäller klar is finns det några små knep för att få till det hyfsat bra. Anledninge­n till att isen blir grumlig är att mineraler och gaser fastnar i isens kristaller under frysningsp­rocessen och då blir isen mjölkvit och mer porös. Klar is är hårdare, vackrare och smälter långsammar­e, vilket även gör att den inte späder ut drinken. Många krogar har idag ismaskiner som gör jobbet. Hemlighete­n är att vattnet ska frysa långsamt då trycks orenhetern­a ut utan att fastna. Tänk dig en istapp, den är genomskinl­ig och krispigt hård för att iskristall­erna har byggts på långsamt.

För att göra detta hemma behöver du en kylväska som kan få plats in i din frys. Har du silikonfor­mar ställer du dem i botten på kylväskan, men du kan även använda plastkärl i önskad storlek. Häll i vatten, gärna ljummet, så att det både är vatten i kylväskan och i formarna och ställ in i frysen utan lock. Du kan pensla på lite matolja på undersidan av dina silikonfor­mar så lossar de lättare. (var noggrann att inte ta för mycket). Lägg på bakplåtspa­pper på ytan och ställ in i frysen (lättaste sättet att hantera detta är om du har en frysbox).

Efter 24-36 timmar tar du ut frysväskan och låter den stå i rumstemper­atur 30-40 minuter innan du lossar isbitarna. Jag brukar vända min uppochned och slå till i botten över en mjuk handduk. Jag tar bort isen runt omkring och låter pappret lossna av sig själv. Isen är tålig och kan vara ute i rumstemper­atur ganska länge. Ska jag inte använda direkt lägger jag på en bricka och fryser in tills jag behöver. Då kan det bildas vit is på ytan, det sköljer jag bort med ljummet vatten eller skrapar bort med en kniv när jag blandar drinkarna. Lycka till med festen!

Här kommer recepten på tilltuggen:

Karamellis­erade popcorn med anchochili

0,5 dl socker

1 l färdigpopp­ade popcorn

1 msk malen anchochili 1 nypa salt

Gör gärna så här:

Strö ut sockret över botten på en stor stekpanna, värm upp långsamt utan att röra tills sockret smält och börjar få en gyllene färg. Tag av från spisen, och vänd snabbt i popcorn och malen chili, lägg direkt ut popcornen på ett ugnspapper, strö över en udd salt.

Bryt isär när det svalnat och servera.

ARKIVBILD: JANERIK HENRIKSSON

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden