Hallands Nyheter

Maria Haldesten: Ukrainas öde är också vårt, nu som i historien

Att Sverige bidrar till att levandegör­a kulturarv, när den ryska angriparen är ute efter kulturell rensning, är ett angeläget komplement till livsviktig­a militära stödpaket.

- Maria Haldesten maria.haldesten@hn.se 010-471 53 70

Fjortonåri­ngens klara stämma ljuder över torget. Hans ukrainska sång får ögon att tåras. Det är måndagsrör­elsens 99:e möte sedan Ryssland vidriga angrepp för exakt två år sedan

– och Tymur Vasylyshyn­s framträdan­den har blivit ett stående inslag.

Det är en motståndsh­andling som berör. Och forskning visar att musik fyller en viktig funktion i krig, som både en läkande och en samlande kraft.

Därför är det Banduran, inte den dyrbara, ukrainska ikonramen som först fångar min blick i Armémuseum­s utställnin­g Korsvägar. Stränginst­rumentet i trä, utlånad från Museet för teater, musik och film i Kiev, överglänse­r guldprålet. Banduran påminner om vikten av fortsätta spela, medan bomberna faller.

– Vi har jobbat intensivt, dag och natt, med att rädda konstförem­ål och kulturarv på våra museer. Samtidigt har vi gång på gång öppnat nya utställnin­gar. Det är viktigt att hålla kulturlive­t igång, det bidrar till att ge människor hopp, säger Dr Yurii Savchuck under ett möte om Ukraina på amerikansk­a ambassaden i Stockholm. Han är generaldir­ektör för Nationalmu­seet för Ukrainas historia under andra världskrig­et.

Han kramar varmt min hand, en gest av tacksamhet över det engagemang som Sverige visar för Ukraina – bland annat genom att den museiutstä­llning som han har bidragit till att sätta samman. De unika artefakter­na blir konkreta bevis för de historiska kopplingar­na mellan Sverige och Ukraina, som kan spåras långt tillbaka i historien.

Att föra hit konstförem­ål kan också fungera som räddningsa­ktion. Museichef Fabian Arnheim påminner om hur hänsynslös­t krigsherra­r behandlat konstskatt­er genom historien – i syfte att radera ut kultur och folkminnen.

Ryssland är inget undantag – tvärtom. Kulturell utrensning är ett av Putins mål.

– Även att stjäla eller medvetet förstöra kulturarv räknas som krigsbrott, understryk­er den amerikansk­e juridikpro­fessorn David Kaye, som även lyfter vikten av att ställa Ryssland inför rätta för alla pågående krigsbrott,.

Så hur väljer man ut vad som ska räddas genom att gömmas och vad som ska föras ut till trygga vänländer? Den förmår Yurii Savchuck inte ge ett rakt svar på. Men han är tydlig med att de utställnin­gar som har satts upp i Sverige, USA och en rad andra länder tjänar till att både levandegör­a äldre historia och att dokumenter­a vad som sker i nutid.

Utställnin­gen på Armemuseum gör både och. Även den svenska försvarsma­ktens nutida samverkan med Ukraina skildras med talande foton. Och mer är att vänta.

Samma dag som ambassadmö­tet hölls presentera­de den svenska regeringen det 15:e och hittills största militära stödpakete­t till Ukraina sedan den ryska invasionen. Det är i sammanhang­et viktigt att påminna om att det stödet inte bara tjänar till att bistå ett närliggand­e land. Det är också ett sätt att hjälpa oss själva. Ukrainas öde är – återigen – tätt sammanflät­at med vårt.

Yurii Savchuck är dock snabb att betona att alla sorters stöd betydelsef­ullt – allt och alla som bidrar gör en insats, så även alla de enskilda svenskar som engagerar sig.

Konstutstä­llningen och auktionen i Lottastuga­n i Varberg i somras, till stöd för barn som förlorat föräldrar i kriget, är ett fint lokalt exempel. Tavlorna, målade av ukrainska målare, hade klimatförä­ndringar som tema.

– Vi behöver tänka hållbart både för Ukrainas framtid och världens, sade Asya Khristokin­a, projektkoo­rdinator för utställnin­gen i Varberg.

Att tänka framåt, se en framtid där Ryssland till slut ställs till svars för sitt folkrättsv­idriga angrepp, är vad vi behöver ha för ögonen i dag.

Det är skamligt att en forskare vid Högskolan i Halmstad under året har spridit lögnaktiga ryska narrativ om att kriget i Ukraina skulle ha provocerat­s fram av Väst, och att Ukraina inte skulle ha rätt att själv bestämma sitt sammanhang.

Tack och lov tillhör den sortens intellektu­ella kortslutni­ngar undantagen. I Sverige finns en bred och stark uppslutnin­g för kampen för Ukrainas frihet - ett land vars historia delvis också är vår. När museichef Fabian Arnheim ska peka ut utställnin­gens viktigaste föremål pekar han särkilt på det exemplar av Ukrainas första konstituti­on – som fördes till Sverige på 1700-talet. Att det betonar frihet från rysk överhöghet behöver kanske inte sägas?

Slava Ukraini!

BILD: MARIA HALDESTEN

 ?? ?? Dr Yurii Savchuck talar på Amerikansk­a Ambassaden. Den traditione­lla Banduran påminner om vikten av att fortsätta spela.
Dr Yurii Savchuck talar på Amerikansk­a Ambassaden. Den traditione­lla Banduran påminner om vikten av att fortsätta spela.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden