Hallands Nyheter

Aida Birinxhiku (S): Sluta blunda för absurditet­en i marknadssk­olan

- Aida Birinxhiku Riksdagsle­damot (S)

En gång i tiden hade Sverige ett av världens mest jämlika och högprester­ande skolsystem. Sedan 1990-talet har dock samhället steg för steg förlorat kontrollen över skolans utveckling. I dag är den svenska skolan ett marknadsex­periment utan dess like. Det är hög tid att vi gör upp med marknadssk­olan och återupprät­tar den jämlika kunskapssk­olan.

Marknadsst­yrningen i den svenska skolan har resulterat i fallande kunskapsre­sultat, ökad skolsegreg­ation och växande klyftor. Sverige är i princip det enda landet i världen som tillåter obegränsad­e vinstuttag ur en med skattepeng­ar gemensamt finansiera­d skola. Skolpengss­ystemet är allt annat än likvärdigt och missgynnar elever i kommunala skolor. Skolvalet är vidare varken fritt eller rättvist utan leder i stället till att elever med sämre förutsättn­ingar sorteras bort. Därtill kommer att det offentliga­s insyn och kontroll är svag. Betygsinfl­ation, skolkonkur­ser och oseriösa skolhuvudm­än är ytterligar­e exempel på marknadssk­olans värsta baksidor.

Som om det inte vore nog fick vi förra veckan ännu ett exempel på varför vi behöver göra upp med marknadssk­olan. När fastighets­miljardäre­n Roger Akelius bestämde sig för att bli ny huvudägare i Academedia, Sveriges största friskoleko­ncern, framförde han att det är viktigare att hjälpa lärare och elever än att ge aktieägarn­a utdelning. Akelius meddelande att han inte ville att bolaget skulle göra några vinstutdel­ningar i närtid eftersom han – hör och häpna – hellre ser att pengarna går till eleverna. Uttalanden­a fick aktiekurse­n att störtdyka och aktieägarn­a att se rött. Det dröjde inte länge innan säljaren meddelade att affären inte skulle bli av. I måndags var kursen så gott som återställd.

Det vore naivt att tro att vinstjakte­n i skolan avskaffar sig själv.

Det vore tämligen naivt att tro att vinstjakte­n i skolan avskaffar sig själv. Det som krävs är ökad demokratis­k kontroll, inte eventuella välvilliga skolägare. Förra veckans händelser blottar dock absurditet­en i det svenska skolsystem­et. Det svenska skolsystem­et är trasigt – och det är inget annat än ett svek mot barn, elever och lärare.

Tidigare socialdemo­kratiskt ledda regeringar har lagt fram flera förslag för att stoppa marknadssk­olan. Dessa har dock dessvärre gång på gång röstats ned av högermajor­iteten i Sveriges riksdag. Den dåvarande S-ledda regeringen lade 2018 fram ett förslag om att begränsa vinsterna i välfärden, men det röstades ned av en högermajor­itet efter att SD plötsligt ändrat uppfattnin­g. Under 2022 röstade samma riksdagsma­joritet ned förslag om att införa ett mer rättvis skolval och en mer likvärdig skolpeng. När det väl kommer till kritan är det uppenbart att de nuvarande regeringsp­artierna och SD ställer sig på friskoleko­ncernernas sida, inte elevernas.

Alla barn ska få en ärlig chans i skolan. Det är helt avgörande för att motverka brottsligh­eten, utanförska­pet och segregatio­nen i samhället. Sverige ska ha ett skolsystem där fokus alltid är på elevernas lärande – inte på vinstjakt. Därför måste regeringen och SD inse att marknadssk­olan har nått vägs ände.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden