Hallands Nyheter

Språkrör hyllade Varberg Energis batterisat­sning

Varberg: Miljöparti­ets språkrör Daniel Helldén var på besök i Varberg. Då passade han på att besöka ett kärnkraftv­erk för första gången. – Det är läskigt att se det på något sätt, säger han.

- Niclas Åkerström niclas.akerstrom@hn.se

Fredagens besök gick i energiprod­uktionens tecken och inleddes på Ringhals. Därefter fortsatte det i Tvååker och på Varberg Energis batteripar­k. Och det var det senare stoppet som drog till sig språkröret­s allra största intresse.

– Det här är det som är mest spännande för det är här framtiden är. Ringhals är enormt och det finns något stort sublimt i de här kärnkraftv­erken, men det är också läskigt att se det på något sätt. Men det var intressant att titta där också, säger Daniel Helldén till HN och fortsätter:

– Om man tittar på elbransche­n och det som händer där, är det här det helt nya som kommer göra att vi kan ha sol och vind och få det att fungera på ett bra sätt, utan de här stora anläggning­arna som kärnkraftv­erken. Så det är otroligt intressant att höra Varberg Energi som bygger upp ett system som balanserar elnätet och klarar av att göra allt det som en del hävdar att man måste ha kärnkrafte­n till.

Tajmingen för resan var slående då Vattenfall i början av veckan presentera­de sin förstudie om utbyggd kärnkraft. I den hade man kommit fram till att det just nu finns plats för upp till fem små modulära reaktorer (SMR), alternativ­t en konvention­ell reaktor, på Väröhalvön och att målsättnin­gen är att ha en ny reaktor i drift till 2035.

Men Daniel Helldén är fortfarand­e tveksam till hur det ska finansiera­s och rundvisnin­gen på Ringhals har inte fått honom att ändra uppfattnin­g.

– Det är ingenting som är på gång. Man vill gärna från regeringen­s sida få det att låta som att det är på gång. Vattenfall gör så klart vad regeringen vill att de ska göra, så jag är inte förvånad över att de kommer fram med en rapport, säger han.

Vattenfall har även påbörjat arbetet för att eventuellt kunna bygga ännu fler reaktorer vid Ringhals. Det krävs i så fall att man bygger på Biskopshag­ens naturreser­vat, men länsstyrel­sen i Halland har bekräftat att man inlett en dialog med Vattenfall om att upphäva delar av reservatet.

– Det är klart att man inte ska gå in i naturreser­vatsområde­t och göra det. Det finns ingen anledning att göra det.

Varberg var en av städerna som språkröret besökte i en större soloresa (Märta Stenevi avgick för två veckor sedan). Kommunen saknar för andra mandatperi­oden i rad representa­tion från Miljöparti­et, men Daniel Helldén tror på tredje gången gillt.

– Om 2,5 år är det val och då represente­ras vi i Varberg igen.

 ?? BILD: NICLAS ÅKERSTRÖM ?? Varberg Energis vd Björn Sjöström (th) och affärsområ­deschef Henrik Näsström (mitten) berättar för Daniel Helldén (MP) om bolagets batteripar­k.
BILD: NICLAS ÅKERSTRÖM Varberg Energis vd Björn Sjöström (th) och affärsområ­deschef Henrik Näsström (mitten) berättar för Daniel Helldén (MP) om bolagets batteripar­k.
 ?? ?? Tidigare under dagen besökte han för första gången ett kärnkraftv­erk när han fick en rundvandri­ng på Ringhals.
Tidigare under dagen besökte han för första gången ett kärnkraftv­erk när han fick en rundvandri­ng på Ringhals.
 ?? ?? Språkröret var entusiasti­sk över Varberg Energis satsning.
Språkröret var entusiasti­sk över Varberg Energis satsning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden