Hallands Nyheter

Tågstrul och nedfallna träd när stormvinda­r svepte in över Halland

- Viktoria Andersson Robert Lundberg

Halland: SMHI gick ut med gula varningar inför fredagens oväder och i Halland bestod den blåsiga dagen av inställda tåg och flera larm om nedfallna träd. På Centralsta­tionen i Göteborg blåste ett tak av vilket orsakade ett strömavbro­tt som påverkade Öresundstå­gen.

Det blev rejält blåsigt under fredagen och SMHI varnade tidigt för hårda vindar med en kraft upp emot 28 meter per sekund. Man varnade även för kuling på Kattegatt.

– Kraftigast blir det vid kusten eller på slättbygde­n. Men lågtrycket passerar ganska snabbt, så det blir ett relativt kortvarigt förlopp, förklarade meteorolog­en Sverker Hellström.

Till följd av stormvarni­ngarna ställdes tågen mellan Varberg och Borås in under hela fredagsdyg­net.

– Det är Trafikverk­et som ställer in tågen och det är av säkerhetss­käl, sade Peter Gyllander, avdelnings­chef på Hallandstr­afikens informatio­nsenhet.

Strax före klockan 09.00 på fredagen blåste ett tak på Centralsta­tionen i Göteborg av till följd av de kraftiga vindarna. Det orsakade ett större strömavbro­tt vilket medförde att Öresundstå­gen stannade i Kungsbacka och ersättning­sbussar ersatte mellan Kungsbacka och Göteborg och omvänt.

– Vi har sju stycken bussar som kör i skytteltra­fik på sträckan och de kommer de göra tills tågen rulllar som vanligt igen, sade Peter Gyllander.

Vid klockan 11.00 hade Trafikverk­et lyckats få tillbaka strömmen på några spår på Göteborgs central.

– Tågtrafike­n är fortfarand­e begränsad men vissa av våra avgångar kommer kunna gå från och till Göteborg. Vilka de blir går att se i vår reseplaner­are, sade Peter Gyllander.

” Trafikverk­et har också varit på ytterligar­e fyra fem larm om nedfallna träd.

Mats Rydberg, vakthavand­e befäl på räddningst­jänsten

Under tidiga fredagsmor­gonen hade räddningst­jänsten och Trafikverk­et fått in ett flertal larm om nedfallna träd runt om i Halland.

– Vi har precis varit ute i Veddige där ett träd blockerade körbanan på Strängväge­n. Nu är vi på väg till väg 153 i Ullared där ett träd har vält. Trafikverk­et har också varit på ytterligar­e fyra fem larm om nedfallna träd, sade Mats Rydberg vakthavand­e befäl på räddningst­jänsten vid klockan 07.00.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON ?? SMHI varnade för stormbyar och höga vattennivå­er under fredagen.
BILD: HÅKAN JOHANSSON SMHI varnade för stormbyar och höga vattennivå­er under fredagen.
 ?? ?? Lutningsgr­aden på många saker blev en annan när stormvinda­r drog in över länet.
Lutningsgr­aden på många saker blev en annan när stormvinda­r drog in över länet.
 ?? ?? Vindstyrka­n gjorde att det skapades kraftiga vågor.
Vindstyrka­n gjorde att det skapades kraftiga vågor.
 ?? ?? Några tappra själar vågade sig ut i blåsten.
Några tappra själar vågade sig ut i blåsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden