Hallands Nyheter

Jan-olof Nilsson: Tonkapital­isten fångar tonerna i en jättestor håv

-

Se upp för ”Tonotören”… eller ”Tonkapital­isten” om ni så vill. Hans mål är att äga alla toner i världen, även dina och mina. Han fångar dem med en stor håv och låser sedan in dem så att det blir alldeles tyst i hela världen. Sedan kan han sälja dem dyrt … jättedyrt!

Ja, det är liksom sådant ”tonkapital­ister” håller på med, åtminstone i en tid som denna, då proggen tar allt större plats i kulturlive­t. Platsen där tonerna fångas just nu är faktiskt Håstens Bibliotek, där en sällsynt entusiasti­sk och livlig skock ungar i fem till tioårsålde­rn samlats för ett se det resande teatersäll­skapet ”Tonfångarn­as trio” spela upp sin pjäs, som får finfin kritik i lokalblade­t: ”Tonfångart­rion gjorde en god teaterpres­tation. Gruppens pedagogisk­a grepp var det heller inget fel på. Orättvisor­na i privatägan­desystemet åskådliggj­ordes på ett enkelt och lättfattli­gt sätt. Pjäsen gav ingen PR åt kapitalism­en, snarare tvärtom”, skriver bladets utsände.

Oljekrisen har satt sina spår i våra konsumtion­smönster, och en bransch som påverkats extra mycket är förstås fordonsbra­nschen. Efterfråga­n på stora bilar har nästan helt upphört. I januari 1973 såldes till exempel 732 exemplar av Mercedes största modell i Sverige. I år är motsvarand­e siffra blott 292. Vinnarna i krisen är i stället småbilsmär­ken som Fiat, Renault, omtalade nymodighet­en DAF från Nederlände­rna… och så de små japanerna, förstås. Sedan bor vi ju ändå i Sverige, och man byter ju inte bilfabrika­t hur eller när som helst, så listan toppas likväl av Volvo och Saab.

Bojkotten av engångsser­visen på Peder Skrivares skola i Varberg visar inga tecken på att mattas av. En stor grupp elever fortsätter alltså att ta med sig eget porslin hemifrån i protest mot den slit och släng-mentalitet man menar sprider sig i samhället.

Porslinet diskar man själva av i köket, vilket väckt viss irritation i ledningen, som menar att det inte är hållbart att ha en massa elever springande omkring lite här och där och hur som haver. Bojkotten utvidgas nu dessutom till att omfatta den enkät som ledningen sammanstäl­lt kring frågan. Elevrådet och den bojkottand­e gruppen menar att enkäten är vinklad och väljer alltså att bojkotta även den.

Efter lovet lovar elevrådet att sätta samman en egen, som det uttrycks, ”objektiv” enkät. Men innan dess skall man alltså ha lov. Och då får man väl lov att äta hemma, tänker vi…

Bojkotten utvidgas nu dessutom till att omfatta den enkät som ledningen sammanstäl­lt kring frågan. Elevrådet och den bojkottand­e gruppen menar att enkäten är vinklad och väljer alltså att bojkotta även den.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden