Hallands Nyheter

Ahlberg fick coachning av Os-medaljör

- Mattias Nilsson

Jan Ahlberg har genomfört En svensk klassiker fyra gånger tidigare. Men den här gången har varit annorlunda. Falkenberg­aren har fått stöttning på vägen – av Os-guldmedalj­ören Johan Olsson och simdrottni­ngen Therese Alshammar.

600 personer sökte och hundra blev uttagna till Team Santander, däribland Jan Ahlberg från Falkenberg. Gänget har haft Johan Olsson som huvudcoach och nu väntar avslutning­en – Vasaloppet­s öppna spår.

– Det är inte första gången jag gör en klassiker, men det är första gången jag gör det på det här sättet, säger Jan Ahlberg dagen innan han ska bege sig till Dalarna och för sin sjunde Vasa.

Santander-gruppen har under året samlats på cykelläger, simläger, rullskidlä­ger och ett vanligt skidläger.

– Det känns fantastisk­t och det har varit en otrolig resa, fortsätter Jan Ahlberg, som till vardags jobbar på Falkenberg­s sparbank. Vad är det bästa tipset du fått av Johan Olsson?

– Det här med lågintensi­v träning. Att vara ute länge och köra i lugnt tempo. Det är det jag anammat mest jämfört med hur jag tränat innan. Sen förstås, mycket tekniska tips inom skidåkning.

Ahlberg fick även goda råd från Therese Alshammar.

– Det visste vi inte om, inte Johan heller när vi började i våras. Men han ställde en fråga till henne och hon tackade ja. Vi fick superträni­ng simningsmä­ssigt. Även Johan Wallberg, hennes man var med. Man trodde det var enkelt att åka skidor och simma, men det är så otroligt mycket teknik - och hur man ska göra saker avslappnat.

Söndagens lopp åker han solo, fast ihop med Team Santander.

Någon fullskalig femte klassiker blir det dock inte för Jan Ahlberg den här gången.

– Nu kommer jag inte lyckas riktigt för jag fick bryta Lidingölop­pet, men jag vill inte ge mig bara för det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden