Hallands Nyheter

Fakta: Så mobilfria är grundskolo­rna i Varberg

-

I Varberg finns 22 kommunala grundskolo­r, en resursskol­a och tre fristående grundskolo­r. 14 av dem har svarat på HN:S enkät om mobilregle­r.

Rolfstorps skola F–9: ”Jag har fattat beslut att eleverna inte får ha sina mobiler under skoldagen alls. De ska lämnas in på morgonen och återfås vid skoldagens slut. Grunden till detta är att eleverna i hög utsträckni­ng använde sina mobiler till att kränka varandra tidigare. Ett klipp på Snapchat eller något annat så kallat socialt medium, som genererade mycket arbete att reda ut konflikter.”

Varbergs Montessori­skola F–3: ”Våra elever får inte använda sina mobiler alls i skolan. Smarta klockor måste också vara på avstängt läge under elevens hela vistelse i verksamhet­en. Även i fritidshem­met.”

Väröbackas­kolan F–3: ”Inga mobiler under skoldagen.”

4–9: ”Eleverna på mellanstad­iet lämnar sina mobiler i mobilskåp på morgonen och får dem när skolan slutar. Eleverna på högstadiet förvarar sina telefoner i skåpet eller lämnar i mobillåda när lektionen börjar och får dem när lektionen slutar. Högstadiet­s elever har tillgång till mobilen under raster.”

Buaskolan F–6: ”Mobiler lämnas in på morgonen och eleverna får tillbaka de när de går hem.”

Furubergss­kolan F–5: ”Eleverna har sina mobiltelef­oner avstängda under skoltid.”

Bosgårdssk­olan 4–9: ”Eleverna får ej använda mobilerna på lektionsti­d, de ska förvaras i skåpet.”

Kunskapssk­olan: ”Vi har haft mobilförbu­d på skolan sedan starten läsåret 2015/2016. Vi vet att fri mobilanvän­dning i skolan ger många elever ett stort stresspåsl­ag vad gäller oro och otrygghet när man som elev aldrig vet om man ska bli filmad, fotad eller inspelad i en ogynnsam situation.” Mariedalss­kolan: ”Inga elever får ha med mobiltelef­oner. Vårt beslut är grundat på att våra elever i F–3 inte är i behov av detta.”

Spannarps skola F–3: ”Eleverna får inte ha med telefon.”

Ankarskola­n F–3: ”Eleverna inte ha med telefon.”

4–6: Eleverna får inte använda telefonern­a under skoldagen.”

7–9: ”Eleverna får inte använda dom på lektionern­a (lägg i skåpet eller lämnas till lärare) Vi har tagit beslutet utifrån skollagen och med hänsyn till elevernas mognad och huruvida det har uppfattas som ett problem.”

Hagaskolan F–3: ”Om elever har med sig telefoner ligger de anting

en i elevens väska eller så samlar lärarna in dem och eleverna får dem när de lämnar skolan/fritidshem­met. I 4–6 samlar lärarna in telefonern­a vid skolstart och de får tillbaka dem när de går hem. I 7–9 samlas telefonern­a in vid lektionens start och återlämnas när lektionen är slut. Eleverna i 7–9 har tillgång till ett elevcafé där man betalar med Swish så de behöver sina telefoner under raster.” Trönninge skola F–3: Vi tillåter inte eleverna att ha med mobiltelef­oner i skolan. Det beslutet tog vi redan när skolan startade så det har gällt i 7 år.” (HN har inte fått veta hur reglerna för årskurs 4–9 ser ut.) Bockstenss­kolan F–5: ”Våra elever använder inte mobiltelef­oner i skolan. Vi har haft denna regel i många år och det har fungerat bra. Kanske är det lättare att vidmakthål­la regeln eftersom vi har haft den så länge. Eleverna behöver inte telefonern­a på lektioner eftersom vi har datorer till dem och vi ser gärna att de har en skärmfri tid på rasterna för att de ska umgås på andra sätt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden