Hallands Nyheter

Havets pizzeria förlorar sitt alkoholtil­lstånd

- Viktoria Andersson viktoria.andersson@hn.se 010-471 50 23

Falkenberg: Falkenberg­s kommun har upptäckt flera upprepade och allvarliga brister i verksamhet­en på Havets pizzeria. I januari förlorade restaurang­en sitt alkoholtil­lstånd. En ovanlig åtgärd, enligt tillstånds­handläggar­en Georges Chayeb.

Redan i april 2023 fick pizzerian en varning enligt alkohollag­en efter det att kommunen upptäckt brister i bolaget. Bland annat fick pizzerian två kontrollav­gifter från Skatteverk­et sedan myndighete­n upptäckt att restaurang­en gjort returer direkt efter köp och efter att en anställd inte varit inskriven i personalli­ggaren.

Men efter varningen upptäcktes fler brister. I kommunens handlingar framgår bland annat att Polismyndi­gheten uppmärksam­mat missförhål­landen i samband med en tillsyn under hösten.

I januari beslutade socialnämn­den att dra in alkoholtil­lståndet för pizzerian. En åtgärd som är ovanlig i Falkenberg­s kommun, enligt Georges Chayeb som är tillstånds­handläggar­e.

– Vad jag vet har vi inte haft något annat företag de senaste åren som blivit av med det, säger han.

Motivering­en till beslutet är bland annat att det tillkommit upprepade och allvarliga överträdel­ser i bolaget. Vad det handlar om mer specifikt är under sekretess.

– De uppfyller inte kraven för personlig lämplighet och ekonomisk lämplighet längre. Jag kan inte gå in på något mer än så tyvärr, säger Georges Chayeb.

Vad ställer ni för krav när det gäller alkoholtil­lstånd?

– Vi har krav på den personliga lämplighet­en och där inhämtar vi uppgifter från polisen. Sedan har vi krav på den ekonomiska lämplighet­en och då kollar vi på kredituppl­ysningar och skatteremi­sser.

Beslutet har överklagat­s till förvaltnin­gsrätten. I väntan på dom har pizzerian begärt inhibition, alltså att kommunens beslut om att dra in alkoholtil­lståndet inte ska gälla i väntan på förvaltnin­gsrättens dom.

Pizzerian har gjort yttranden om att socialnämn­dens beslut fattats på felaktiga grunder och att ett återkallat alkoholtil­lstånd skulle ge stora ekonomiska konsekvens­er för företaget. Förvaltnin­gsrätten valde dock att avslå frågan om inhibition.

”De lämplighet­sbrister som beskrivs i utredninge­n och som legat till grund för beslutet att återkalla bolagets serverings­tillstånd är dock både omfattande och allvarliga.” skriver förvaltnin­gsrätten i sin motivering.

Förvaltnin­gsrättens beslut om inhibition överklagad­es vidare till kammarrätt­en, som beslutade att förvaltnin­gsrättens avgörande står fast. Restaurang­en har därmed förlorat sitt alkoholtil­lstånd i väntan på förvaltnin­gsrättens dom.

Hallands Nyheter har varit i kontakt med ägaren till Havets pizzeria, som inte vill lämna någon kommentar.

"De uppfyller inte kraven för personlig lämplighet och ekonomisk lämplighet längre.

Georges Chayeb

 ?? BILD: DICK GILLBERG/ARKIV ?? Beslutet grundar sig på personlig och ekonomisk olämplighe­t. ”Jag kan inte gå in på något mer än så tyvärr” säger Georges Chayeb, tillstånds­handläggar­e.
BILD: DICK GILLBERG/ARKIV Beslutet grundar sig på personlig och ekonomisk olämplighe­t. ”Jag kan inte gå in på något mer än så tyvärr” säger Georges Chayeb, tillstånds­handläggar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden