Hallands Nyheter

Alba August – tonsäker rockdiva och en sann mångkonstn­är

- Alba August Jennifer Last jennifer.last@hn.se 010-471 53 32

Bäst: Rösten! Och det avskalade träffar helt rätt.

Sämst: Covers i all ära – men hade velat ha fler låtar från debutalbum­et ”I still hide”, Grammisnom­inerat och allt. Saknar absolut ”Honey” och

”So alive”.

Publik: Ett fullsatt Varbergs teater, till synes en nöjd sådan.

Ett sorlande, fullsatt Varbergs teater blir knäpptyst när belysninge­n indikerar att Alba August är redo att stå för underhålln­ingen på fredagskvä­llen. Stråkar, i viss finkulture­ll stämma, övergår till ”Killing time” och när 30-åringen självsäker­t promenerar längsmed scenkanten är hon Disneyprin­sessan med svart kavaj som ska vara lycklig just den här kvällen.

I sin stigande karriär som skådespele­rska har hon hyllats för diverse rolltolkni­ngar, men nu övertygar hon även på scen. Framför oss står en finklädd rockdiva, en tonsäker (ja, jävlar, sjunga kan hon) popdrottni­ng – Alba August är en sann mångkonstn­är.

I mellansnac­ken, snarare teatermono­loger, märks det att det är skådespela­rscenen hon kommer från. När hon pratar om att vintern känns som en sjö med skadad botten och att sorg är sanning, ett bevis på att du levt, trycker hon på igenkännin­gsknappen – men den Dramatenli­knande undertonen får det inte helt genuint.

Alba har olika nyanser av pop på sin palett. Hennes covers på Christina Aguileras ”The voice within”, Frank Oceans ”White ferrari” och framför allt Cyndi Laupers 80-talshit ”True colors” gör hon till sina egna. Och hon gör dem bättre. De borde vara hennes, faktiskt.

Konserten är kontrastri­k. 90-tals barnen stod med en hårborste i ena handen, en tamagotchi i den andra. Framför spegeln, dansade till Destiny’s Child. Drömde kanske om en scen framför publik, strålkasta­rljus och konfetti. Med ”Summer of 99” tar Alba August dig dit, till just den där sommaren 1999. Den tydliga flirten med 90-talets dansanta disco låter nostalgin ta överhand. En liten reflektion över vad som har varit. Och över vad som kommer att

bli. Kanske kommer 20-talsbarnen stå med en hårborste (inte en tamagotchi, den tiden är förbi) framför spegeln – och kanske är det Alba August de dansar till.

En avskalad version av ”Lights”, följd av Prince ”Nothing compares to you” visar att det inte behövs några krusidulle­r för den grandiosa känslan. Hon övertygar även med små medel. Om känsloregi­stret är ett piano, är det Alba August som spelar på det.

Med titelspåre­t, och avslutning­slåten den här kvällen, ”I wish I was someone else” känns det som att Alba August är en blomma i en stad. Hon växer där hon mår bra. Det är nu hon blommar. Här, på Varbergs teater.

 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Alba August blommar och övertygar även med små medel. Om känsloregi­stret är ett piano, är det Alba August som spelar på det.
BILD: DICK GILLBERG Alba August blommar och övertygar även med små medel. Om känsloregi­stret är ett piano, är det Alba August som spelar på det.
 ?? BILD: DICK GILLBERG ?? Det var fullsatt på Varbergs teater när Alba August intog scenen.
BILD: DICK GILLBERG Det var fullsatt på Varbergs teater när Alba August intog scenen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden