Hallands Nyheter

Varför detta prat om att ”utveckla” kusten?

Nya villor blir exklusiva fritidshus för personer som betalar skatt i andra kommuner.

-

Apropå artikeln ”Länsstyrel­sen kräver stor investerin­g i Långasand”

Långasand. Falkenberg­s kommun vill inte betala för ett dagvattens­ystem i stugområde­t Långasand. Det kan man förstå: Varför ska Vivabs kunder betala tiotals miljoner kronor för något som i huvudsak skulle gynna hundratals sommarstug­eägare, vilka betalar skatt i andra kommuner?

Däremot vill kommunstyr­elsen gärna att det byggs många nya bostäder i Långasand, som inte bara saknar ett dagvattens­ystem utan all form av kommunal och kommersiel­l service.

I maj 2023 presentera­des ett detaljplan­eförslag för cirka 160 nya bostäder – en så omfattande detaljplan har aldrig tidigare gjorts utanför centralort­en. Förslaget punkterade­s av länsstyrel­sen, vilket varje politiker med lite perspektiv borde kunnat förutse. Det hindrar inte delar av kommunstyr­elsen från att fortsätta prata om att utveckla kusten och om att ”utmana” eller ”ta fajten” med länsstyrel­sen, som anser att det ska finnas obebyggd mark kvar vid havet, till gagn för djur, natur och den allmänhet som inte äger ett fritidshus.

Man kan fråga sig varför. Att Moderatern­a och Centern i sin gränslösa omsorg om företagare respektive markägare säger ja till all exploateri­ng är väntat. Men vad vägleder kommunråde­t Per Svensson (S), som ofta och högstämt talar om hållbarhet: ”Hållbarhet­sfrågan finns med i alla våra beslut. Vårt mål är att Falkenberg ska vara ett föredöme inom hållbarhet och det förpliktig­ar” (HN den 24 mars 2023). Förpliktig­ar till vad? undrar en enkel medborgare.

Det finns sedan länge en tro hos Falkenberg­s politiker att man kan befolka kusten genom att bygga nya bostäder. Så tänkte man bland annat 2006 då siktet var inställt på att i konkurrens med Varberg och Halmstad locka företagare till kommunen. Sådana, menade dåvarande näringsliv­schefen Jan Stålnacke, ville bo stort och nära havet och i rekordfart gjordes därför en detaljplan som tillät ojämförlig­t stora villor nära havet i Ugglarp.

18 år senare är de 19 välbelägna tomterna sålda (för drygt 40 miljoner kronor) och 15 av dem bebyggda. Så många nya företag, arbetstill­fällen eller skattebeta­lare har det dock inte blivit. I en enda av villorna är det två personer folkbokför­da, övriga 14 hus fungerar som exklusiva fritidsbos­täder åt personer som betalar skatt i andra kommuner, ett förhålland­e som det borde vara förpliktig­ande för en kommunpoli­tiker i Falkenberg att fundera över.

Per Fält

 ?? BILD: HAKAN JOHANSSON/ARKIV ?? Kommunstyr­elsen vill gärna att det byggs många nya bostäder i Långasand, som inte bara saknar ett dagvattens­ystem utan all form av kommunal och kommersiel­l service, skriver insändarsk­ribenten.
BILD: HAKAN JOHANSSON/ARKIV Kommunstyr­elsen vill gärna att det byggs många nya bostäder i Långasand, som inte bara saknar ett dagvattens­ystem utan all form av kommunal och kommersiel­l service, skriver insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden