Hallands Nyheter

Förlossnin­gskontrakt ger många fördelar

De kvinnor som inte löser ut sitt kontrakt är ofta påfallande nöjda och stolta, skriver Anders Tejler, överläkare vid Kvinnoklin­iken i Varberg.

-

Svar på ”Rysk roulette i bemötandet på Kvinnoklin­iken”

Halland. Alla som ägnat sig åt förlossnin­gskonst vet att det är en stor fördel att inte ha ett ärr i livmodern. Eftersom den vanligaste orsaken till detta ärr hos unga friska fertila kvinnor är ett tidigare kejsarsnit­t är det angeläget att se vilka kejsarsnit­t som man möjligen kan undvika.

När f.d. centerleda­ren Annie Lööf var gravid 2020 växte hennes moderkaka genom livmodern och in i andra organ. Man tvingades till ett väldigt riskfyllt kejsarsnit­t redan efter 28 veckor. Som vi vet överlevde både Annie Lööf och dottern, om än till priset av lång sjukhusvis­telse och bortoperer­ad livmoder. I ett land med sämre sjukvård är risken stor att båda hade dött.

Den absolut vanligaste orsaken till denna sällsynta men mycket fruktade komplikati­on är ett ärr i livmodern efter en tidigare operation.

Detta måste vi våga diskutera med våra patienter.

Det finns kvinnor där rädslan är så stark att den är ohanterlig för psykologis­k bearbetnin­g. Om hon inte vågar låta barnmorska­n göra vaginala undersökni­ngar för att bedöma hur livmoderha­lsen öppnar sig och huvudet tränger

ner finns naturligtv­is inga förutsättn­ingar för en trygg vaginal förlossnin­g, och då är ju ett kejsarsnit­t enda alternativ­et. Detta är dock inte det vanliga, utan en varierande grad av oro och ängslan för hur lång tid en förlossnin­g ska ta, hur bra smärtlindr­ing vi kan erbjuda, risk för bristninga­r, kontrollfö­rlust med mera.

Det försöker vi i Varberg hantera med ett förlossnin­gskontrakt. I korthet går det ut på att kvinnan påbörjar en vaginal förlossnin­g, får sin ryggbedövn­ing och får sedan själv avgöra om situatione­n är hanterlig eller inte. Om den inte är det bryter vi i så fall för ett halvakut kejsarsnit­t. Vi menar att detta har många fördelar, också för dem som bryter. Barnet har stimulerat­s av de höga hormonnivå­erna och har sannolikt mindre risk att drabbas av ett antal sjukdomar senare i vuxenlivet. Om vattnet har gått har barnet också kolonisera­ts av moderns bakterier som också det anses vara en stor fördel.

De kvinnor som inte löser ut sitt kontrakt är ofta påfallande nöjda och stolta och har som bonus en klart mindre risk vid nästa graviditet och förlossnin­g.

Anders Tejler överläkare Kvinnoklin­iken Varberg

 ?? BILD: HN/ARKIV ?? De kvinnor som inte löser ut sitt kontrakt är ofta påfallande nöjda och stolta och har som bonus en klart mindre risk vid nästa graviditet och förlossnin­g, skriver debattören.
BILD: HN/ARKIV De kvinnor som inte löser ut sitt kontrakt är ofta påfallande nöjda och stolta och har som bonus en klart mindre risk vid nästa graviditet och förlossnin­g, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden