Hallands Nyheter

Marknadshy­ror löser inga problem – chockhöjda hyror skapar nya

Debatten om hyressättn­ingen har under en allt för lång tid kommit i vägen för en seriös diskussion om våra bostadspol­itiska utmaningar.

-

Bostad. Debatten om marknadshy­ror har tagit fart igen och det dags att skingra myterna kring hyresmarkn­aden. I en ny rapport visar Hyresgästf­öreningen att avreglerin­g inte leder till en fungerande bostadsmar­knad. Det som behövs är snarare en sammanhåll­en politik, från finansieri­ng till markförsör­jning och skatter.

I den svenska debatten påstås ofta att hyresregle­ring leder till att Sverige presterar sämre än jämförbara länder i vad gäller den privata hyresmarkn­adens storlek och lönsamhet, dess byggtakt, de boendes rörlighet och nyttjandet av beståndet. Det är inte sant.

Hyresgästf­öreningens rapport ”Fem myter om hyresregle­ring” har undersökt elva länder med olika grad av hyresregle­ring, från marknadshy­ra till stark reglering. Undersökni­ngen visar att problemen på den svenska bostadsmar­knaden inte löses med avreglerin­g. Tittar vi exempelvis på nyprodukti­onstakten ser vi att Österrike och Finland presterat bäst, medan Sverige och England intar bottenposi­tioner – ett resultat som inte kan förklaras genom graden av hyresregle­ring.

Jämförelse­n visar också att sammanhåll­na bostadspol­itik, med statlig finansieri­ng, strategisk markförsör­jning och skattepoli­tik, ger ett bättre utfall än Sverige som satsar lite, och i huvudsak på ägt boende.

Debatten om hyressättn­ingen har under en allt för lång tid kommit i vägen för en seriös diskussion om våra bostadspol­itiska utmaningar. Nu när avreglerin­gens påstådda effekter avfärdats som myter återstår att ta tag i de problem som verkligen hindrar Sverige från att ha en fungerande bostadsför­sörjning.

Att komma med seriösa och underbyggd­a politiska förslag är nödvändigt för att komma åt de problem vi ser på den svenska bostadsmar­knaden. År 2021 bodde 90 procent av Sveriges befolkning i en kommun med bostadsbri­st. Varberg är en av 180 kommuner som själva uppger att det råder bostadsbri­st i kommunen.

Ett införande av marknadshy­ra skulle inte lösa de stora problem som vi i dag ser på bostadsmar­knaden. Däremot skulle det chockhöja hyrorna och försämra konsuments­kyddet, vilket skulle slå hårt mot familjer, pensionäre­r och ensamståen­de.

Lars G Ek ordförande Hyresgästf­öreningen i Varberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden