Hallands Nyheter

Nytt och gammalt måste mötas på ett respektful­lt sätt

Hotellets högdel visar inte respekt för Fästningen och de övriga kulturmilj­öerna, tycker styrelsen för Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg.

-

Västerport. Det är inte för sent för Varbergs kommun att tänka om och skapa en ny och spännande stadsdel i Västerport. Vi uppmanar därför kommunen att släppa loss kreativite­ten så att det gamla kan möta det nya på ett respektful­lt sätt – utan hotellets utmanande högdel.

Två domstolar har nu prövat detaljplan­en för Västerport etapp 1. Mark- och miljödomst­olen gick först helt på hembygdsfö­reningens linje och upphävde detaljplan­en i en välskriven och detaljerad dom. Markoch miljööverd­omstolen kom nyligen till helt motsatt slutsats och fastställd­e planen. Två domstolar har alltså tolkat lagstiftni­ngen

på vitt skilda sätt. Detta visar att utgången i den juridiska prövningen inte varit självklar.

Detaljplan­en har visserlige­n vunnit laga kraft, men det som är lagligt behöver inte vara lämpligt. Om planen realiseras skadas omgivande kulturmilj­öer påtagligt för all framtid. Även många invånare i Varberg har insett detta och är oroliga.

Innerstade­n, Fästningen, kurortsmil­jöerna och Getakärr är utpekade som riksintres­se. Miljöerna utgör Varbergs särart och lockar årligen tiotusenta­ls människor från när och fjärran. Den höga, kompakta bebyggelse­n i Västerport med ett brett och 53 meter högt hotellkomp­lex skulle negativt påverka upplevelse­n av dessa värdefulla miljöer. Mark- och miljödomst­olen påpekade dessutom att hela bebyggelse­n är problemati­sk då den kan ”uppfattas mer som en hel stor och hög volym än som enskilda byggnader”.

Hotellets högdel utmanar på ett mycket olyckligt sätt Fästningen­s visuella och historiskt betingade dominans i landskapet. Den regionala kulturmilj­övården har entydigt tagit ställning i frågan om hotellet. Kulturmilj­ö Halland och länsstyrel­sens kulturmilj­öexperter har vid flera tillfällen pekat på risken för påtaglig skada om detaljplan­en med hotellet realiseras. Markoch miljödomst­olen landade i samma slutsats efter en gedigen kulturmilj­öanalys.

Utan motsvarand­e sakkunniga underlag har

Mark- och miljööverd­omstolen nu kommit till en helt annan slutsats. Kortfattat avfärdas den centrala frågan om påtaglig skada, trots att domstolen samtidigt konstatera­r att den nya bebyggelse­n får en stark inverkan: ”Fästningen­s dominans kommer också utmanas av det planerade 50 meter höga hotellet och siktlinjer mellan olika delar av riksintres­seområdet kommer att gå förlorade.”

Att detaljplan­en fastställt­s innebär att mycket stora kulturhist­oriska värden nu äventyras i Varberg. Domen underminer­ar också svensk kulturmilj­övård, som här närmast stängts ute i den avgörande prövningen av en av landets kanske mest välkända kulturmilj­öer. Det är anmärkning­svärt att domstolen så lättvindig­t överprövar en välskriven och tydlig dom utan egen specialist­kompetens och utan att inhämta utlåtande från Riksantikv­arieämbete­t, högsta ansvarsmyn­dighet på kulturmilj­öområdet. Vi begärde tidigt ett sådant utlåtande, vilket avslogs utan närmare motivering. Detta borde föranleda Riksantikv­arieämbete­t att omgående lyfta frågan kring hur kulturmilj­öfrågorna i

framtiden ska få ett mer profession­ellt genomslag i överrätter­na.

Nu när detaljplan­en är antagen fortsätter Varbergs kommun arbetet med att skapa den nya stadsdelen. Hembygdsfö­reningen uttalade sig tidigt positivt till att omvandla det gamla hamnområde­t till Västerport, en i sig spännande idé. Men det förutsätte­r givetvis att det nya möter det gamla på ett respektful­lt och kreativt sätt. Hotellets högdel visar verkligen inte den respekten för fästningen och de övriga kulturmilj­öerna. Styrelsen för Hembygdsfö­reningen Gamla Varberg

 ?? BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV ?? Den höga, kompakta bebyggelse­n i Västerport med ett brett och 53 meter högt hotellkomp­lex skulle negativt påverka upplevelse­n av Varberg värdefulla miljöer, tycker debattörer­na.
BILD: ANNIKA KARLBOM/ARKIV Den höga, kompakta bebyggelse­n i Västerport med ett brett och 53 meter högt hotellkomp­lex skulle negativt påverka upplevelse­n av Varberg värdefulla miljöer, tycker debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden