Hallands Nyheter

Inget lagstöd att kräva återbruk av byggherrar

- Rebecka Kvint

Varberg: Återbruk av byggmateri­al lyfts som något positivt av myndighete­r och kommunen, men något verkligt tryck bakom orden finns inte.

Nygårds Byggåtervi­nnings önskan om ökat återbruk och gärna lagkrav därtill är inte unik. Tvärtom. Enligt Naturvårds­verket kan uppåt 15 procent av allt byggmateri­al gå till spillo vid nybyggnati­on – något myndighete­n uppmanar byggherrar att bekämpa genom bland annat planering och bra förvaring.

Det färska halländska Eu-projektet Bruka Halland vill etablera Halland som ledande inom återbruk. Svensk Byggtjänst, som ägs av såväl privata som offentliga bolag och fackförbun­d informerar om nyttan med återbruk, och det samma gör Boverket. Samtidigt:

– Det finns i princip inget utrymme i plan- och bygglagen att tvinga fram återbruk av byggnader eller material, säger Daniel Holdenmark, bygglovsch­ef i Varbergs kommun.

Boverket konstatera­r samma sak, men uppmärksam­mar samtidigt kommunerna på att snäva detaljplan­er kan hindra återbruk. Bestämda kulörer på fasader är sådant som kan sätta käppar i hjulet för återbrukad fasadbeklä­dnad. Budskapet är att den typen av detaljstyr­ning bör undvikas om en kommun vill uppmuntra till återbruk.

Varbergs kommuns hållbarhet­smål konstatera­r att människan lever över jordens resurser och att vi måste ”lära oss att hushålla med mänskliga och materiella resurser ur ett långsiktig­t perspektiv”.

Vidare: ”I Varberg bygger vi resurseffe­ktivt med giftfria materialva­l” och med det följer att kommunen ska ”utveckla återanvänd­ning och materialåt­ervinning av icke-farligt byggnads- och rivningsav­fall”.

”Våra konsumtion­smönster rättar sig efter naturens resurser och kretslopp”, är en annan målbild, och med det ska kommunen ”stimulera återvinnin­g och återbruk i Varberg och inom kommunens verksamhet­er”.

Trots hållbarhet­smålen har byggnadsnä­mnden inte några mål om att uppmuntra byggherrar till återbruk.

Naturvårds­verket, Boverket, Svensk Byggtjänst, kommunens hållbarhet­smål... Nygårds Byggåtervi­nnings efterlysni­ng har stöd, men ändå inte.

– Byggnadsnä­mndens mandat är det som sägs i plan- och bygglagen. Man kan alltid göra mer än det, men nämnden är försiktig med att ställa särkrav. I interna byggprojek­t förväntas däremot alla följa kommunens mål, förklarar Daniel Holdenmark.

– Det fokus på cirkularit­et i byggandet som Boverket uppmuntrar till finns det inte något stöd i lagen för. Det krävs nog en förändring i lagstiftni­ngen om kommunerna ska kunna börja ställa sådana krav, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden