Hallands Nyheter

Pär Lindqvist: Varför dumpades en död man i skogen utanför Ullared?

Analys

- Pär Lindqvist par.lindqvist@hn.se 010-471 54 39

Ullared: Fem personer från Skåne sitter nu inlåsta misstänkta för inblandnin­g i mordet i Ullared. En framgång för polisen, så klart. Men samtidigt kvarstår en mängd frågetecke­n – som kan ta ett halvår att få svar på.

Vem är offret? Varför dödades han? Vad var motivet? Hur dog han? När dog han? Varför dumpades han i Ullared? Är det gängrelate­rat? Finns det något vapen?

Jag skulle kunna fortsätta rabbla upp fler frågor som rör det märkliga dådet i en skogsdunge utanför Ullared.

Tyvärr kommer de här frågorna inte besvaras den närmaste tiden. Utredninge­n är bara i sin linda och kommer ta lång tid. Jag skulle inte bli förvånad om ett eventuellt åtal väcks först efter sommaren, kanske en bra bit in på hösten.

Den rutinerade åklagaren Gisela Sjövall har lagt ett yppandeför­bud kring utredninge­n. Det innebär bland annat att poliser, utredare och advokater inte får berätta något av värde. De har i princip fått en rejäl bit silvertejp över sina läppar. Häktningsf­örhandling­arna i helgen skedde bakom stängda dörrar och det av vikt göms tills vidare bakom sekretess. ”Det är känsliga uppgifter initialt om en allvarlig brottsligh­et”, motiverar Gisela Sjövall.

Det är dock min uppgift som journalist att gräva fram så mycket informatio­n som möjligt och jag försökte så klart dra ur åklagaren något av värde under måndagen. Och Sjövall gläntade ändå på dörren in till vissa detaljer. Som motivet till dådet:

”Det är något vi får jobba vidare med. Det finns en hel del uppgifter och vi har en hyfsad bild. Men det är alldeles för tidigt att uttala sig om”, säger hon.

Hon poängterar även att de misstänkta gärningsmä­nnen och offret kände till varandra sedan tidigare. Det rör sig alltså inte om något impulsivt överfall eller liknande utan mer troligt en uppgörelse som slutat på värsta sätt.

Tiden på mordet sträcker sig från 30 december till 27 januari. Det visar att kroppen legat en lång tid i skogen innan den hittades. Räkna med att tidsperiod­en kommer kortas ner när polisens utredare lagt ihop fler pusselbita­r.

Vad vet vi då om de två männen som misstänks för mordet? Båda är i 30-årsåldern och hemmahöran­de i Malmö. En av dem är bland annat dömd för rån vid två olika tillfällen för tio år sedan. Han avtjänade då fleråriga fängelsest­raff. Den andra har enbart ringa narkotikab­rott på sitt belastning­sregister.

Det finns uppgifter om att offret rört sig i kretsar till gängkrimin­ella. De uppgiftern­a vill inte Sjövall bekräfta: ”Nej, det kan jag inte säga i nuläget”.

Hur och varför de här männen plötsligt dykt upp i Ullared är fortfarand­e högst oklart. Det råder även oklarheter kring de tre andra männen som är misstänkta för grovt skyddande av brottsling. Tiden för det brottet ska, enligt häktningsf­ramställan, skett 30–31 december. Betyder det att det misstänkta mordet skedde under det dygnet? Eller hur ser egentligen de här männens inblandnin­g ut?

När jag frågar Gisela Sjövall om tiden för brottsmiss­tanken duckar hon likt en mångårig politiker att svara konkret: ”Jag vill inte närmare gå in på den misstanken. Men det är den tiden i nuläget som gäller”, säger hon.

Som sagt: Det finns många frågetecke­n att räta ut.

” Det rör sig alltså inte om något impulsivt överfall eller liknande utan mer troligt en uppgörelse som slutat på värsta sätt.

 ?? BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV ?? En död man hittades i ett skogsparti utanför Ullared den 27 januari.
BILD: HÅKAN JOHANSSON/ARKIV En död man hittades i ett skogsparti utanför Ullared den 27 januari.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden