Hallands Nyheter

Stella Warborn om sitt succéår i USA

- Mattias Nilsson mattias.nilsson@hn.se

Hon var själv tveksam att åka över till USA för att simma och studera på college. Men i dag ångrar sig inte Stella Warborn. 20-åringen från Varberg har gjort succé på St Thomas University i Miami, Florida. Hon har slagit rekord efter rekord och fått utmärkelse­n ”Swimmer of the year”.

– Den var jag inte alls förberedd på. Väldigt kul för jag har verkligen kämpat hårt, säger hon.

Signalen går fram men linjen är svajig. Klockan är åtta på morgonen lokal tid borta i USA och Stella Warborn går ut från sitt studentboe­nde på campus som hon delar med en tjej från Tanzania.

– Det är dåligt wi-fi på hela skolan egentligen, men på vissa ställen är det lite bättre, säger Stella Warborn som plötsligt hörs bättre.

Hennes inriktning vad gäller studier är business. I höstas, den artonde augusti, reste Stella över för den första terminen på skolan kombinerat med simning i STU Bobcats.

Fast det var nära att hon inte åkte alls.

– Jag var delad i mitt beslut, men har två tjejkompis­ar som drog iväg för ett år sen. De har trivts så himla bra. Då ville jag också prova på, säger Stella Warborn.

För tillfället har Warborn inte fullt stipendium, men hon hoppas få det inom kort. Det hänger på hur hon presterar i bassängen.

– Nu tror jag att jag ligger väldigt bra till, fortsätter hon.

För några veckor sedan deltog Stella i Sun Conference Championsh­ip, ett mästerskap för nio universite­t från Florida och Georgia. Hon simmade 100 (1.01.47) och 200 bröstsim (2,14,03) samt 200 medley (2.06.68).

– Jag vann alla mina grenar och slog skolrekord på allting.

I bröstsimsd­iscipliner­na blev det dessutom i samma veva Sun Conference-rekord samt Naia-rekord (division). Av Bobcats fyra guld – stod Stella alltså för tre.

Samtidigt ska man komma ihåg att i USA mäts distansern­a i yards. I svenska meter mätt har Stella personbäst­a i bröstsim på 1,12,74 (100 m) respektive 2,35,82 (200).

Den 6-9 mars kommer hon tävla med Bobcats i NAIA National Tournament i Columbus. Då kommer det simmare från hela USA.

– Det är mycket mer konkurrens, men jag ligger faktiskt på förstaplat­s i rankingen på 100 och 200 bröst, så det ska bli spännande att se hur det går.

Hon säger att hon inte har så många meriter sedan tidigare från sin aktiva karriär hemma i Sverige.

– Jag har en silvermeda­lj på ungdoms-sm. Det tog väl egentligen fart när jag kom över hit. För det enda jag gör här är att träna, säger Stella Warborn och skrattar.

Från sju pass i veckan till tolv. Det har onekligen gett utdelning.

– Det blev en stor förändring och det blir mer träning på gym, vilket tror har hjälpt mig med.

Stella Warborn är uppvuxen i Varbergs Sim.

– Det startade i babysim och sen dess har det bara fortsatt. Mina föräldrar (Jörgen och Titti) tyckte det var väldigt viktigt att jag kunde simma från tidig ålder. Sen tyckte jag väl det var så kul så jag slutade aldrig.

Men att hon är duktig på det – har hon insett först nu.

– Många gör sina bästa år när de är 15-16 sen lägger de av. Jag är glad att jag tog mitt beslut att ta mig hit, annars hade jag inte fått veta hur snabb jag kunnat bli.

Vad är din styrka?

– Jag har pannben och det måste man nog ha för att kunna nöta dag ut och dag in i samma bassäng. Längd efter längd. Jag vill var den som sätter händerna på plattan först.

Stella Warborn har klarat sig undan skador. Livet och simningen har flutit på.

– Sen har jag väl inte alltid haft passionen, men jag hittade tillbaka till den nu.

Det återstår att se vad händer om Stella fortsätter att utvecklas.

– Jag har en kurva som går rakt uppåt, vilket gör att jag inte vet vad det här kan leda någonstans. Jag har bara varit här i lite mer än ett halvår, så det är en väldigt bra start.

För Stella är familjen viktig. Hon har två bröder: Valter är med i HK Varbergs a-trupp och Otto gör en skidsäsong i Val Thorens. Mamma Titti är egen företagare (inrednings­butiken More) och pappa Jörgen är toppolitik­er i Bryssel.

– I början var det lite jobbigt, man längtade hem, men man vänjer sig. Jag har mitt liv här nu och jag har bra kontakt med min familj, mormor och morfar. Jag pratar med dem hela tiden, och så andra tjejkompis­ar.

Hon gör en kort paus och fortsätter:

– Om det är några jag vill tacka så är det mamma och pappa. De har ställt upp och skjutsat, fixat matlådor, allt. Utan dem vet jag inte vad jag hade gjort.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill bara fortsätta träna hårt. Jag hoppas det går bra om några veckor, sen kommer jag hem i maj. Fokus blir att simma snabbt på SM i sommar.

Efter den ökade träningen har Stella anledning att spänna bågen.

– Nu är mitt mål att simma a-final, helst på 100 och 200 meter bröstsim.

” Jag har en kurva som går rakt uppåt, vilket gör att jag inte vet vad det här kan leda någonstans. Stella Warborn

 ?? BILDER: PRIVAT ?? Stella Warborn tävlar nu för STU Bobcats och snart väntar NAIA Nationals i Columbus.
BILDER: PRIVAT Stella Warborn tävlar nu för STU Bobcats och snart väntar NAIA Nationals i Columbus.
 ?? ?? Stella från Varberg med sina tränare Arrieta, Alexandra och Caesar.
Stella från Varberg med sina tränare Arrieta, Alexandra och Caesar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden